Stoere Stappen

  • Home
  • Lezen en kijken
    • Blog
    • Video’s
    • Inspirerende interviews
    • Gastblog
  • Gratis downloaden
  • Over Stoere Stappen
    • In de media
  • Winkel
  • Diensten
  • Contact

30 maart 2015 Door Manon Ende Reageer

5 hindernissen die in de weg staan voor een goed gesprek met je kind

een goed gesprek met je kind

Je vraag je regelmatig af; wat gaat er in dat koppie om? Hoe kan ik mijn kind helpen?Je hoort en leest het vaak; communiceren met je kind is belangrijk. Maar dat is nog niet zo simpel als het lijkt… herkenbaar?

Veel gescheiden ouders worstelen met dit probleem. In dit artikel geef ik uitleg over 5 hindernissen die in de weg staan voor een goed gesprek met je kind en hoe je deze kan wegnemen!

Ten eerste is scheiding, van alle tegenslagen en moeilijkheden in het leven van je kind, de meest lastige om met hen te bespreken. Dit komt omdat je als ouder (indirect) zelf de veroorzaker bent van de scheiding. Je voelt je mede verantwoordelijk voor het verdriet en de pijn van je kind. Je voelt je schuldig. Het is moeilijk om dit onder ogen te zien en het kan je weerhouden om in gesprek te gaan.

De tweede hindernis is dat opmerkingen of vragen van je kind met betrekking tot de scheiding je diep kunnen raken. Je raakt zelf geëmotioneerd, waardoor het moeilijk is om open, neutraal en bemoedigend met je kind te praten.

Een derde hindernis is dat kinderen voelsprieten hebben voor hoe het met hun ouders gaat. Dit heeft invloed op hun gedrag en op wat zij van zichzelf laten zien richting hun ouders. Je kind zegt en doet bijvoorbeeld alsof het heel goed met hem gaat, omdat hij jou niet extra wil belasten. Kinderen zijn vaak bang om hun ouders nog meer verdriet te doen en houden hun gevoelens dan maar voor zichzelf.

Ondanks al je goede bedoelingen en pogingen om een gesprek aan te knopen, weigert je kind om te praten.. Dit is de vierde hindernis: je kind beschermt zichzelf tegen heftige emoties. Emoties die je kind, in zijn beleving, verpletteren wanneer hij deze toelaat. Besef dat je kind wel wil praten maar niet weet hoe.

De laatste hindernis heeft te maken met de manier waarop je een gesprek voert. Dit is van grote invloed op wat/of je kind vertelt. Als je te directe vragen stelt is de kans groot dat je kind dichtklapt. „Wat vind jij er nou van dat papa een nieuwe vriendin heeft?” is zo’n soort vraag. Je kind zal zich dan moeilijk kunnen uiten.

Ken je meer gescheiden ouders voor wie dit artikel interessant kan zijn? Stuur dit naar hen door of deel dit artikel via sociale media.

Nu weet je welke hindernissen het lastig kunnen maken om met je kind in gesprek te komen over de scheiding. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit niet meer in de weg staat? Hoe kan je deze hindernissen wegnemen en wel een goed gesprek voeren?

Lees verder voor 5 praktische tips!

Zet je over je schuldgevoel heen. Besef dat je, naast de scheiding, ook verantwoordelijk bent voor de begeleiding van je kind na de scheiding. Dat is wat je kind nodig heeft!

Zorg dat er een plek is waar jij jouw verdriet en pijn kwijt kunt; bij een goede vriendin of een coach. Dit heb je nodig en helpt je door de moeilijke periode heen.

Spreek uit naar je kind dat je goed voor jezelf kan zorgen, en geef je kind toestemming om zijn gevoel te mogen uiten richting jou.

Zoek naar een manier waarop je kind zichzelf kan uiten en tegelijkertijd zichzelf kan beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van tekeningen of een dagboekje wat heen-en-weer gaat tussen jou en je kind.

Zorg voor een vertrouwde sfeer en ga voorzichtig in gesprek. Stel open vragen en wees nieuwsgierig naar de beleving van je kind. Luister naar de antwoorden die hij geeft en vraag hierop door.

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie n.a.v. dit artikel. Welke tip heeft jouw ogen geopend en hoe is het je gelukt om in contact te komen met je kind? Ik lees je reactie graag hieronder!

In categorie: Andere interessante artikelen, Scheiding

Wil je meer tips ontvangen om de schade te beperken en je kind te steunen?

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je weten hoe je de schade voor je kind beperkt en je kind kan steunen na de scheiding?

cover e book

Ontvang nu de 5 Gouden Tips die elke gescheiden ouder moet weten, zodat je je kind kunt steunen en de schade beperkt!

En je krijgt regelmatig tips en artikelen om je kind weer te laten stralen!

Inspiratie en tips

  • Andere interessante artikelen
  • Complimenten
  • Scheiding

Wat zoek je?

Over Stoere Stappen

Ik ben er van overtuigd dat iedere ouder zijn of haar kind het liefst gelukkig ziet. Maar opvoeden en opgroeien gaat niet vanzelf...
Er komen ongetwijfeld situaties voorbij waarin jij of je kind het even niet weet. Situaties waarin jullie hulp en ondersteuning kunnen gebruiken, bijvoorbeeld van mij als kindercoach.

Elk kind verdient steun, begeleiding en betrokkenheid bij lastige situaties of periodes in zijn/haar leven.

Op deze site geef ik veel informatie, tips en vertel ik je graag meer over de mogelijkheden voor jou en je kind.

Ik zie je graag!

Liefs Manon. Lees meer…

Like Stoere Stappen en blijf op de hoogte via Facebook!

Stoere Stappen

Social media

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Over stoere stappen

Ik ben er van overtuigd dat iedere ouder zijn of haar kind het liefst gelukkig ziet. Maar opvoeden en opgroeien gaat niet vanzelf... Er komen ongetwijfeld situaties voorbij waarin jij of je kind het even niet weet. Situaties waarin jullie hulp en ondersteuning kunnen gebruiken, bijvoorbeeld van mij als kindercoach. Elk kind verdient steun, begeleiding en betrokkenheid bij lastige situaties of periodes in zijn/haar leven. Op deze site geef ik veel informatie, tips en vertel ik je graag meer over de mogelijkheden voor jou en je kind. Tot ziens! Liefs Manon.

Lees meer...

Eerdere artikelen

Contact gegevens

Stoere Stappen
Hoogstraat 14
2851 BG Haastrecht

Tel: 0613623654
E-mail: Manon@stoere-stappen.nl

KvK: 55996124
BTW: NL087038377B01

TIP: co-ouderschaps app Heppee

Heppee, de co-ouderschaps en familie app voor gescheiden ouders en kinderen
Algemene voorwaarden ·
Privacy verklaring · Copyright © 2019 · STOERE STAPPEN ·