wisselmomentIk hoor het regelmatig van gescheiden ouders: „Mijn kind heeft moeite met heen en weer gaan. Het wisselmoment zorgt voor veel onrust en stress bij mijn kind.” Ook kinderen geven aan dat ze dit lastig vinden. Deze opmerkingen hebben me geïnspireerd om dit artikel te schrijven; lees verder voor 10 tips om het wisselmoment makkelijker te maken voor je kind!

Kinderen van gescheiden ouders wisselen regelmatig tussen het huis van hun vader en het huis van hun moeder. Het ene kind wisselt elke week enkele keren, het andere kind wisselt eens in de twee weken een weekend. Dit is afhankelijk van de omgangsregeling en de afspraken die jullie hebben gemaakt.

Het staat echter vast dat kinderen van gescheiden ouders moeten leren leven met twee ouders op twee verschillende plekken. (Uitzonderingen daar gelaten, want er zijn ook ouders die er voor kiezen om een huis te delen waarin de kinderen kunnen blijven wonen en er zelf om beurten een week wonen.)

Het is een hele uitdaging om de schema’s en planningen te organiseren. Jij en de andere ouder hebben immers beide jullie eigen agenda, welke naast elkaar gelegd moet worden. Daarnaast hebben de meeste kinderen ook hun eigen afspraken; zoals zwemles, hobby’s of sporten.

Het is belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken en je hierbij te houden aan de afgesproken tijdstippen. Daarnaast is het fijn als duidelijk is wie voor wat verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld de afspraak dat moeder zorgt dat de voetbalspullen gewassen mee gaan in de tas naar vader voor de wedstrijd op zaterdag.

Hoe duidelijker deze afspraken zijn en hoe beter deze worden nageleefd door alle partijen, hoe meer rust voor je kind.

Toch kan het lastig zijn voor kinderen om over te stappen van de ene naar de andere wereld. Veel kinderen voelen zich als een kameleon die zich aanpast aan zijn verschillende leefwerelden. Kinderen moeten, na een wisselmoment, vaak even wennen aan de nieuwe leefwereld.

Een wisselmoment zorgt even voor onrust en een verstoring van het dagelijkse leven van je kind.

Je kind is blij om jou weer te zien en tegelijkertijd verdrietig om afscheid te moeten nemen van de andere ouder. Dit maakt het wisselen een moeilijk moment voor veel kinderen.

10 tips om het wisselen makkelijker te maken voor je kind, zodat hij/zij zich sneller thuis voelt in beide leefwerelden:

1. Laat je kind zich welkom voelen

2. Maak geen ruzie met de andere ouder bij de overdracht, praat liever over koetjes en kalfjes

3. Ga goed en vriendschappelijk met elkaar om

4. Drink even wat met de andere ouder, voordat deze vertrekt

5. Ga niet direct allerlei vragen stellen of dingen vertellen

6. Neem bewust rust, tijd en aandacht voor je kind, zodat hij/zij je eventueel belangrijke dingen kan vertellen. Laat je kind vrij in wat hij/zij wil vertellen en ga niet uithoren.

7. Maak geen vervelende opmerkingen over (het bezoek bij) de andere ouder.

8. Geef je kind de tijd om te wennen. Laat hem/haar bijvoorbeeld even met rust als hij/zij dat fijn vindt.

9. Maak een heen-en-weer-lijst met spullen die sowieso mee moeten naar de andere ouder: speelgoed, knuffel, boek, mobiel, sportspullen, agenda.

10. Zet een mooie foto van de andere ouder op de kamer van je kind, dit kan helpen wanneer je kind de andere ouder mist.

Welke tip spreekt jou het meest aan en ga jij toepassen? Heb jij nog andere tips die het wisselmoment voor jouw kind makkelijker maken? Laat het weten in een reactie onder dit artikel en inspireer andere gescheiden ouders!