Ik hoor het regelmatig van gescheiden ouders: „Mijn kind heeft moeite met heen en weer gaan. Het wisselmoment zorgt voor veel onrust en stress bij mijn kind.” Ook kinderen geven aan dat ze dit lastig vinden. Deze opmerkingen hebben me geïnspireerd om dit artikel te schrijven; lees verder voor 10 tips om het wisselmoment makkelijker te maken voor je kind!
Kinderen van gescheiden ouders wisselen regelmatig tussen het huis van hun vader en het huis van hun moeder. Het ene kind wisselt elke week enkele keren, het andere kind wisselt eens in de twee weken een weekend. Dit is afhankelijk van de omgangsregeling en de afspraken die jullie hebben gemaakt.
Het staat echter vast dat kinderen van gescheiden ouders moeten leren leven met twee ouders op twee verschillende plekken. (Uitzonderingen daar gelaten, want er zijn ook ouders die er voor kiezen om een huis te delen waarin de kinderen kunnen blijven wonen en er zelf om beurten een week wonen.)
Het is een hele uitdaging om de schema’s en planningen te organiseren. Jij en de andere ouder hebben immers beide jullie eigen agenda, welke naast elkaar gelegd moet worden. Daarnaast hebben de meeste kinderen ook hun eigen afspraken; zoals zwemles, hobby’s of sporten.
Het is belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken en je hierbij te houden aan de afgesproken tijdstippen. Daarnaast is het fijn als duidelijk is wie voor wat verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld de afspraak dat moeder zorgt dat de voetbalspullen gewassen mee gaan in de tas naar vader voor de wedstrijd op zaterdag.
Hoe duidelijker deze afspraken zijn en hoe beter deze worden nageleefd door alle partijen, hoe meer rust voor je kind.
Toch kan het lastig zijn voor kinderen om over te stappen van de ene naar de andere wereld. Veel kinderen voelen zich als een kameleon die zich aanpast aan zijn verschillende leefwerelden. Kinderen moeten, na een wisselmoment, vaak even wennen aan de nieuwe leefwereld.
Een wisselmoment zorgt even voor onrust en een verstoring van het dagelijkse leven van je kind.
Je kind is blij om jou weer te zien en tegelijkertijd verdrietig om afscheid te moeten nemen van de andere ouder. Dit maakt het wisselen een moeilijk moment voor veel kinderen.
10 tips om het wisselen makkelijker te maken voor je kind, zodat hij/zij zich sneller thuis voelt in beide leefwerelden:
1. Laat je kind zich welkom voelen
2. Maak geen ruzie met de andere ouder bij de overdracht, praat liever over koetjes en kalfjes
3. Ga goed en vriendschappelijk met elkaar om
4. Drink even wat met de andere ouder, voordat deze vertrekt
5. Ga niet direct allerlei vragen stellen of dingen vertellen
6. Neem bewust rust, tijd en aandacht voor je kind, zodat hij/zij je eventueel belangrijke dingen kan vertellen. Laat je kind vrij in wat hij/zij wil vertellen en ga niet uithoren.
7. Maak geen vervelende opmerkingen over (het bezoek bij) de andere ouder.
8. Geef je kind de tijd om te wennen. Laat hem/haar bijvoorbeeld even met rust als hij/zij dat fijn vindt.
9. Maak een heen-en-weer-lijst met spullen die sowieso mee moeten naar de andere ouder: speelgoed, knuffel, boek, mobiel, sportspullen, agenda.
10. Zet een mooie foto van de andere ouder op de kamer van je kind, dit kan helpen wanneer je kind de andere ouder mist.
Welke tip spreekt jou het meest aan en ga jij toepassen? Heb jij nog andere tips die het wisselmoment voor jouw kind makkelijker maken? Laat het weten in een reactie onder dit artikel en inspireer andere gescheiden ouders!
Het ligt voor de hand dat een kind moeite heeft met het wisselmoment. Dit geldt echter niet voor mijn zoon. Hij is een een situatie met twee gezinnen opgegroeid en hij weet niet beter. Wat wel helpt, is dat mijn ex en ik goed door één deur kunnen. Voor zover er financiële verschillen van inzicht waren, zijn we er altijd uitgekomen. Nu is onze zoon al bijna op de leeftijd dat hij op zichzelf kan gaan wonen. Ik ben in zijn zelfstandigheid helemaal gerust.
Wat fijn Natalie! Dat hebben jullie super gedaan zo te lezen! 🙂
Goede tips!
Misschien nog een goede om te vermelden dat het prettig is voor de kinderen als zij de reis van de ene ouder naar de andere ouder het beste kunnen maken met de ouder waar zij op dat moment verblijven. Dus als de kinderen bij moeder zijn en ze gaan naar vader, dan is het prettig voor de kinderen dat moeder ze dan naar vader brengt. Op deze manier maken ze samen “de reis” en kunnen er onderweg nog de nodige vragen worden gesteld of dingen worden besproken.
Dit is echt een hele goede lijst! Mijn ouders zijn mijn hele leven al gescheiden, en gaan goed met elkaar om, maar ik vind het wisselmoment heel vaak moeilijk, omdat het echt een gat slaat in mijn dag en even wennen en veranderen is aan het andere huis/de andere ouder. Mijn ouders begrijpen niet altijd waarom ik zo teruggetrokken kan zijn als ik thuiskom, maar ik denk dat ik ze deze lijst ga laten zien! Bedankt dus daarvoor 🙂
Eva
P.S. Ook is het trouwens belangrijk dat ouders het niet persoonlijk opvatten als een kind moet wennen. Het is zo bij beide ouders en heeft niets te maken met hoe “leuk” de kinderen de ouders vinden.
Ik denk dat het als ouder goed is om helder te communiceren met je kind, zodat het weet wat er te verwachten valt. Spreek bijvoorbeeld duidelijk af wanneer je hem of haar komt ophalen, en wie dat doet. Ik merk dat mijn eigen kinderen het fijn vonden wanneer ze op de hoogte waren van veranderingen en afspraken tijdens onze echtscheiding.
Wij zijn net gescheiden. Op dit moment gaat is het wisselmoment via school. In de ochtend breng ik ze bijvoorbeeld en haalt mijn ex ze op. Op deze manier lijkt dit mij het rustigste voor de kinderen. Mijn ex wil nu een ander schema dan we in het zorgplan hebben afgesproken. Hierin stelt ze dat we het wisselmoment om 19uur moeten doen. Ik vind dit geen goed plan. Zeker omdat de kinderen dan eerst ergens moeten eten. Spullen pakken. Dan naar de andere ouder. De jongste is 6 en gaat om 19.30 naar bed. Ik vind het zelf ook leuk om nog even met de kinderen te zitten en te kletsen. Op deze manier heb ik daar geen tijd voor.
Wie heeft hier ervaring in of is daar misschien ergens iets over geschreven?
Ik vind het voor de kinderen niet fijn en zeker niet in het belang van de kinderen. Ik wil me houden aan het zorgplan. Maar nu?
Weet je wat de rede is dat je ex nu een ander schema wil? Probeer hier open en oprecht naar te luisteren. Laat haar vertellen en probeer het te begrijpen. Geef vervolgens aan wat jij graag zou willen en waarom je denkt dat dat goed is. Probeer hierover op respectvolle en gelijkwaardige wijze in gesprek te gaan met elkaar. Jullie blijven immers samen ouders van jullie kinderen, een belangrijke taak! Hopelijk kunnen jullie er gezamenlijk uit komen. Zo niet, adviseer ik je om bij een mediator in gesprek te gaan.
Bij ons werkt het makkelijker als er een schooldag tussen zit. De kinderen zeggen dat zelf ook want s’morgens zijn ze gericht op school en de dag zelf geeft afleiding en na school gaan ze naar de andere ouder.
Hartelijk dank voor je reactie en aanvulling op de tips! Voor sommige kinderen werkt het inderdaad fijn als er een schooldag tussen zit. Fijn dat jullie kinderen dit zelf ook zo ervaren!