schuldgevoel scheiding

Ik schreef al eerder over kinderen die zich schuldig voelen na een scheiding, lees dat artikel hier. Er zijn daarnaast ook veel ouders die zich schuldig voelen na de scheiding. Vooral ouders met een hoog verantwoordelijkheidsbesef hebben regelmatig te kampen met schuldgevoelens. Dit is pijnlijk en zorgt voor onnodig leed voor ouders.

Ouders willen hun kind beschermen tegen het verdriet en alle nadelige gevolgen van de scheiding. Zij willen alles goedmaken en oplossen. Ouders die zich schuldig voelen zijn geneigd om de pijn van hun kind te verzachten door meer te tolereren of met materiële zaken te compenseren. Dit is helemaal niet nodig, het zorgt er alleen maar voor dat je kind verwend wordt.

. Ouders die zich zo schuldig voelen, vinden het meestal moeilijk om met hun kinderen te praten. Zij gaan gesprekken over de scheiding vermijden en vragen ontlopen, om hun eigen schuldgevoelens de baas te blijven. Kinderen krijgen vervolgens niet de steun die zij nodig hebben en hebben daardoor uiteindelijk juist meer moeite met de scheiding.

In het ergste geval kan schuldgevoel doorslaan in enorme zelfkritiek, depressie en ga je je terugtrekken uit het leven van je kinderen je omgeving. Hier is niemand bij gebaat, echt niet.

Zo heeft mijn moeder lang met een schuldgevoel gezeten om de pijn die de scheiding veroorzaakte bij ons. Daardoor trok ze zich steeds meer terug in zichzelf en kon ze er niet echt zijn voor de kinderen. Pas toen zij haar eigen kracht/ energie  weer hervonden had kon ze er weer voor ons zijn als moeder. Niet alleen voor haar werd het daarna lichter maar ook voor de kinderen.

Daarom geef ik 10 tips om te breken met jouw schuldgevoel, zodat jij kan blijven staan als ouder van jouw kinderen.

  1. Alle kinderen hebben wel eens problemen, ook kinderen waarvan de ouders nog bij elkaar zijn.
  2. Je mag nee zeggen, dat is niet slecht voor kinderen.
  3. Jij kan het gebeurde niet ongedaan of goed maken. Wat gebeurd is, is gebeurd.
  4. Niets van wat jij zegt of doet zal iets veranderen aan het feit dat jullie gescheiden zijn.
  5. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je functioneert als ouder.
  6. Door de scheiding is er een eind gekomen aan de ruzies en conflicten, welke je je kind hebt bespaard.
  7. Besef dat er heel veel gelukkige, gezonde, succesvolle volwassenen zijn van wie de ouders ook uit elkaar zijn.
  8. Het lot van je huwelijk doet niets af aan jouw talent om een liefdevolle, zorgzame en goede ouder te zijn.
  9. Je gezin kan en zal groeien door de scheiding, net als door elke andere uitdaging en moeilijke gebeurtenis die jullie tegen komen.
  10. Hoe jij omgaat met de scheiding is een waardevolle les voor je kinderen. Leer hen lessen over respect, trots, liefde en vertrouwen in relaties.

Ik hoop dat deze tips jou helpen om te breken met je schuldgevoel en dat het lukt om je eigen kracht en energie weer te vinden, zodat ook jij er weer beter kan zijn voor je kinderen!

Waardeer je de inzichten uit dit artikel? Geef je reactie en deel dit artikel door het gebruik van de social media buttons.