stiefouderschapJe hebt een nieuwe partner. En hij/zij heeft kinderen.
Automatisch wordt jij dan de stiefouder van deze kinderen. Daar hoef je niks voor te doen.

Alsjeblieft, een nieuwe rol. Zomaar, gratis en voor niets. Maar hoe geef je hier invulling aan?

Stiefouder ben je opeens, maar tegelijkertijd moet je het ook worden. Ik deel graag een aantal handvatten, welke je nieuwe rol en bijbehorende taken en verantwoordelijkheden een stukje duidelijker kunnen maken.

 

  1. Accepteer dat je partner kinderen heeft voor wie jij een ondersteunende, opvoedende rol vervult. Zie je zelf als stiefouder en neem dit serieus, de kinderen zien je dan ook eerder in deze positie, in positieve zin.
  2. Van tevoren kun je niet overzien wat het betekent om een partner met kinderen te hebben. Het is belangrijk dat je kunt accepteren dat de werkelijkheid er anders uit ziet dan je droombeeld.
  3. Je hebt geen bloedband met de kinderen waardoor het onderlinge vertrouwen echt moet groeien. Het is belangrijk om rustig af te tasten. Bouw het contact langzaam op en loop hierin niet te hard van stapel. Zo kan jij aan de kinderen wennen en kunnen zij aan jou wennen.
  4. Ga niet direct dat baas/ moeder of vader spelen van deze kinderen. Die hebben ze namelijk al.
  5. Als er dingen in de opvoeding zijn waar jij je aan stoort, probeer dit dan bij de ouders/opvoeders te laten. Het is belangrijk dat jij hierin niet te veel voor de kinderen bepaalt. De ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Jij hebt slechts een ondersteunende positie en bent mee-opvoeder. Hoe meer de biologische ouder zijn verantwoordelijkheid op zich neemt, des te duidelijker de verwachtingen en taken jou als stiefouder zijn. Loop je hier tegen aan? Maak het dan bespreekbaar met je partner.
  6. Wees je er van bewust dat jij een extra persoon bent in hun leven. Het is fijn als het contact tussen jou en de kinderen aardig, gezellig en positief is. Zodat je echt gaan zien als Bonus-papa of Plus-mama.
  7. Leg uit dat de kinderen je gewoon bij de naam mogen noemen. Het voelt voor kinderen heel gek om anderen ook papa of mama te noemen. Wanneer kinderen dit graag zouden willen richting jou, zullen ze dat vanzelf aangeven. Ook dan adviseer ik om hier zorgvuldig mee om te gaan. Ga na of je dit zelf wel fijn zou vinden en bespreek dit eerst ook met beide ouders.
  8. Bekijk jouw rol door de ogen van de kinderen. Bedenk wat jij hen kan meegeven en aan hun leven kan toevoegen. Het is fijn voor kinderen als een stiefouder iets toevoegt en iets extra’s brengt in een gezin. Zorg dat ze er ets bij krijgen wat ze zonder jou niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan een mooie film, een lekker toetje of zelfverzonnen verhalen vertellen.
  9. Accepteer dat er, naast je partner, al een moeder/vader is en waardeer diegene zo veel mogelijk. Ga liefdevol en respectvol met elkaar om. Dat zal uiteindelijk ook effect hebben op hoe de andere ouder naar jou kijkt.
    Lees bijvoorbeeld deze liefdevolle brief van Candice, aan de stiefmoeder van haar dochter. Een prachtig voorbeeld!
  10. Maak jij het lijstje af? Wat is de laatste belangrijke tip die jij wil toevoegen aan dit lijstje? Schrijf het hieronder op in een reactie!