Ik woon midden in het groene hart en het huis waar ik ben opgegroeid is omringd met slootjes. Ik heb als kind heel wat uren op het water doorgebracht, peddelend met vriendinnetjes in het roeibootje van mijn opa of wedstrijdjes wie het snelste kon kanoën. Momenten waarop ik me zorgeloos en vrij voelde.

Op welke momenten is jouw kind zorgeloos en vrij? Creëer meer van dit soort momenten voor je kind; dat is zo fijn en zo belangrijk!

In dit blogartikel leg ik je het verschil uit tussen roeiers en kanoërs. Je vraagt je misschien af of dit relevant is voor jou, maar het heeft zeker iets met jou en de scheiding te maken. Lees maar verder…

Hoe is het contact tussen jou en de andere ouder? Hebben jullie een goede verstandhouding of zijn er nog dingen die spelen? Ervaar je spanning of ontspanning?

Het zou kunnen dat er nog onopgeloste conflicten spelen. Soms van dingen die jaren geleden al dan niet gebeurd zijn. Dit zorgt tot op heden voor ruzie en gedoe tussen jullie.

Bij ruzie en gedoe zijn veel mensen geneigd om er nog meer bovenop te zitten. De touwtjes strakker aantrekken, de ander instructies geven over wat hij/zij wel of juist niet moet doen, sneller (negatief) reageren en zelf steeds harder worden. Voor je het weet zit je in een negatief patroon vast en ga je richting een vechtscheiding.

Dit lijkt me voor niemand wenselijk.. Maar hoe kun je deze problemen oplossen?

Wellicht geeft dit een stukje inzicht:
Er zijn verschillende typen mensen. Er zijn roeiers en kanoërs.

  • De roeiers gaan naar de toekomst en kijken naar het verleden.
  • De kanoërs gaan naar de toekomst en kijken niet naar het verleden.

Ben jij een roeier of ben jij een kanoër? Is de andere ouder een roeier of een kanoër?
En de eventuele nieuwe partners? Zijn dat roeiers of kanoërs? Deel je reactie onder dit artikel.

Het zou heel goed kunnen zijn dat jullie hierin verschillende typen mensen zijn. Jij bent bijvoorbeeld een kanoër en de andere ouder is meer een roeier.

Roeiers.

roeierZoals eerder beschreven kijken roeiers naar het verleden en zitten zij met hun rug naar de toekomst. Ze kijken de sloot in waar zij al eerder door geroeid hebben.

Wat zullen zij daar zien? Wat komt er uit een sloot? Juist… Oude koeien!

Deze uitdrukking ”Oude koeien uit de sloot halen” betekent (opnieuw) beginnen over iets (vervelends) wat vroeger is voorgevallen.

Ben jij een roeier?
Vraag jezelf dan eens af: Is het zinvol om oude koeien uit de sloot te halen? Wil je de ruzie houden? Is jouw antwoord nee? Kijk dan welke kanoër je kent die jou zou kunnen helpen met jouw probleem en/of ontdek de kanoër in jezelf!

Kanoërs.

kanoer

Kanoërs kijken niet naar het verleden, zij kijken naar de toekomst en kunnen plannen maken.

Kanoërs doen ook vaak alsof er niks aan de hand is, zij denken sneller ”zand er over”, vergeet het maar en we praten er niet meer over.

Ben jij een kanoër?
Voor jou als kanoër is het de uitdaging om hierin niet voorbij te gaan aan de pijn die de roeier ervaart. Hij/zij heeft pijn om wat er gebeurt is, dat mag gezien en erkend worden. Wanneer je dit er even laat zijn kunnen jullie daarna plannen gaan maken en vooruit kanoën.

 

Ik wens je een mooie tocht in jouw roeibootje of kano en hoop dat je je uiteindelijk zorgeloos en vrij gaat voelen.

Waardeer je de inzichten uit dit artikel? Deel dit artikel op social media, door het gebruik van onderstaande buttons of het delen van de link, en laat meer mensen kennismaken met hun roei- of kano kwaliteiten!