Communiceren

Je vraag je regelmatig af; wat gaat er in dat koppie om? Hoe kan ik mijn kind helpen? Je hoort en leest het vaak; Een goed gesprek met je kind is belangrijk. Maar dat is nog niet zo simpel als het lijkt… herkenbaar?

Veel gescheiden ouders worstelen met dit probleem. In dit artikel geef ik uitleg over 5 hindernissen die in de weg staan voor een goed gesprek met je kind en hoe je deze kan wegnemen!

5 hindernissen voor een goed gesprek met je kind

Ten eerste is scheiding, van alle tegenslagen en moeilijkheden in het leven van je kind, de meest lastige om met hen te bespreken. Dit komt omdat je als ouder (indirect) zelf de veroorzaker bent van de scheiding. Je voelt je mede verantwoordelijk voor het verdriet en de pijn van je kind. Je voelt je schuldig. Het is moeilijk om dit onder ogen te zien en het kan je weerhouden om in gesprek te gaan.

De tweede hindernis is dat opmerkingen of vragen van je kind met betrekking tot de scheiding je diep kunnen raken. Je raakt zelf geëmotioneerd, waardoor het moeilijk is om open, neutraal en bemoedigend met je kind te praten.

Een derde hindernis is dat kinderen voelsprieten hebben voor hoe het met hun ouders gaat. Dit heeft invloed op hun gedrag en op wat zij van zichzelf laten zien richting hun ouders. Je kind zegt en doet bijvoorbeeld alsof het heel goed met hem gaat, omdat hij jou niet extra wil belasten. Kinderen zijn vaak bang om hun ouders nog meer verdriet te doen en houden hun gevoelens dan maar voor zichzelf.

Beschermen

Ondanks al je goede bedoelingen en pogingen om een gesprek aan te knopen, weigert je kind om te praten.. Dit is de vierde hindernis: je kind beschermt zichzelf tegen heftige emoties. Emoties die je kind, in zijn beleving, verpletteren wanneer hij deze toelaat. Besef dat je kind wel wil praten maar niet weet hoe. (Mede daarom is Goed Gesprek zo’n ontzettend fijne tool)

De laatste hindernis heeft te maken met de manier waarop je een gesprek voert. Dit is van grote invloed op wat/of je kind vertelt. Als je te directe vragen stelt is de kans groot dat je kind dichtklapt. „Wat vind jij er nou van dat papa een nieuwe vriendin heeft?” is zo’n soort vraag. Je kind zal zich dan moeilijk kunnen uiten.
Hoe je je vragen formuleert is dus heel belangrijk. Om je hierbij te helpen kun je Goed Gesprek gebruiken. Dit is een set met 80 vragen, waarmee je op een speelse en laagdrempelige manier in gesprek kunt komen over de scheiding. Aanrader!

5 praktische tips

Ken je meer gescheiden ouders voor wie dit artikel interessant kan zijn? Stuur dit naar hen door of deel dit artikel via sociale media.

Nu weet je welke hindernissen het lastig kunnen maken om met je kind in gesprek te komen over de scheiding. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit niet meer in de weg staat? Hoe kan je deze hindernissen wegnemen en wel een goed gesprek voeren?

Lees verder voor 5 praktische tips!

Zet je over je schuldgevoel heen. Besef dat je, naast de scheiding, ook verantwoordelijk bent voor de begeleiding van je kind na de scheiding. Dat is wat je kind nodig heeft!

Zorg dat er een plek is waar jij jouw verdriet en pijn kwijt kunt; bij een goede vriendin of een coach. Dit heb je nodig en helpt je door de moeilijke periode heen.

Spreek uit naar je kind dat je goed voor jezelf kan zorgen, en geef je kind toestemming om zijn gevoel te mogen uiten richting jou.

Zoek naar een manier waarop je kind zichzelf kan uiten en tegelijkertijd zichzelf kan beschermen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van tekeningen of een dagboekje wat heen-en-weer gaat tussen jou en je kind. In de webshop staan leuke producten die je hierbij kunnen helpen.

Zorg voor een vertrouwde sfeer en ga voorzichtig in gesprek. Stel open vragen en wees nieuwsgierig naar de beleving van je kind. Luister naar de antwoorden die hij geeft en vraag hierop door.

Jouw ervaring

Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie n.a.v. dit artikel. Welke tip heeft jouw ogen geopend en hoe is het je gelukt om in contact te komen met je kind? Ik lees je reactie graag hieronder!

Goed gesprek

Wil jij ook een Goed Gesprek aangaan met jouw zoon of dochter? Bestel dan het Goed Gesprek kaartspel