Kinderen van gescheiden ouders hebben grote kans om in een loyaliteitsconflict terecht te komen. Een veel gehoorde term… maar wat betekent het eigenlijk? In dit artikel krijg je antwoord op de vraag “Wat is een loyaliteitsconflict?”
Loyaal zijn houdt in dat je eerlijk, oprecht en trouw bent. Loyaliteit is een eigenschap dat je iemand of iets altijd steunt en niet alleen laat. Een mooie eigenschap. Kinderen zijn op een diep niveau loyaal en trouw naar beide ouders, zij zijn immers dankzij beide ouders geboren. Een loyaliteitsconflict is een innerlijke strijd die kinderen voeren omdat ze het gevoel hebben niet trouw te kunnen of te mogen blijven aan beide ouders. De band met een van de ouders wordt ontkend, doordat het kind niet vrij van die ouder mag houden.
Deze kinderen hebben het gevoel te moeten kiezen voor hun vader of hun moeder. Dit is een moeilijke, bijna onmogelijke keuze. Veel kinderen die ik spreek geven aan moeite te hebben met kiezen. Zij geven aan dat zij niet kunnen en niet willen kiezen. Ongeacht hoe groot of klein de keuze lijkt; voor hun gevoel wijzen zij de andere ouder af op het moment dat zij een keuze maken voor een van de twee. Dit is een enorme belasting voor kinderen. Zij hebben immers maar een vader en een moeder, en die zijn beide belangrijk en dierbaar voor hen.. Zij houden van beide ouders en hebben deze ook allebei nodig in hun leven.
Toch voelen kinderen zich regelmatig genoodzaakt om te moeten kiezen. Wanneer er strijd ontstaat tussen beide ouders, voelen de kinderen deze spanning. Kinderen kunnen deze spanning slecht verdragen en willen er iets aan doen. Om de spanning te doorbreken gaan kinderen partij kiezen. Als een kind duidelijk voor één kant kiest voelt het zich wanhopig, omdat de keuze voor de ene ouder altijd wil zeggen dat hij niet voor de andere ouder kiest. Het voelt alsof hij die ouder in de steek laat. Dit doet pijn en is verwarrend en angstig voor kinderen.
”Papa en mama kregen ruzie toen papa ons kwam ophalen voor het weekend. Mama schreeuwde dat we niet mee zouden gaan. Papa stelde een hele moeilijke vraag, hij vroeg aan ons of we toch mee wilden gaan. Ik had me verheugd op het weekend maar ik durfde niet te antwoorden. Ik was bang dat mama dan boos zou worden. Misschien zou ze wel denken dat ik meer van papa hou dan van haar…”
Ken je meer mensen voor deze informatie interessant kunnen zijn? Stuur dit artikel dan door of deel dit via social media.