AD Groene Hart – 1 maart 2018

Even vragen aan Manon Ende.

Vandaag is het nationale complimentendag. De Haastrechtse Manon Ende en haar partner Daphne Hoogendoorn hebben het Complimentenspel bedacht en ontwikkeld.

Waarom dit spel?
“Om kinderen van jongs af te leren kijken naar iemands positieve kanten. Complimenten zorgen voor een fijn gevoel, bij de gever en de ontvanger. Door complimenten voel je je gezien en gewaardeerd.”

Hoe werkt het spel?
“Je kunt het op allerlei manieren spelen. Kinderen pakken blind een kaart van de stapel en geven die aan iemand die volgens hen dat compliment verdient. Of andersom: de spelbegeleider wijst iemand aan voor wie een compliment uitgezocht wordt.”

En dat werkt?
“Kinderen voelen feilloos aan welk compliment bij de ander past. Je ziet ze ontspannen als ze complimenten krijgen. Daardoor gaan dingen die ze lastig vinden makkelijker.”

Welke kaarten zitten in het spel?
“Met kreten als: ik vind het goed dat je sorry durft te zeggen; ik vind dat je zelfvertrouwen uitstraalt; ik vind dat je goed kunt dansen; ik vind het fijn met jou samen te werken; ik vind je stoer. Maar ook: verzin zelf een compliment.”

Komt het spel ook van pas in jullie werk als kindercoach?
“Jazeker, kinderen die niet lekker in hun vel zitten, hebben de neiging om te denken dat ze niet goed genoeg zijn. Met dit spel willen we ze meegeven dat je mag zijn wie je bent. Onze droom is dat ieder kind trots is op wie hij of zij is.”

Werkt het ook bij ouderen?
“Het spel is gemaakt voor kinderen, maar wordt ook gebruikt bij teambegeleiding op de werkvloer. Want ook voor volwassenen is het toch leuk om complimenten te krijgen.”