Een scheiding heeft altijd impact op kinderen. Hoe groot deze impact is, hangt af van verschillende factoren. Een van deze factoren is de leeftijd van het kind. De leeftijd en ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevind, is van invloed op hoe het kind de scheiding ervaart. In deze blog deel ik de belangrijke aandachtspunten per leeftijd en ontwikkelingsfase. Wanneer je hier meer over weet als ouder, zorgt dat er voor dat je bewuster met de situatie omgaat en je je kind beter kunt steunen.

In deze blog lees je meer over de invloed van een scheiding voor baby’s.

De babytijd.
Baby’s zijn nog zo puur, open en afhankelijk van jouw liefde, aandacht en verzorging. Een bijzondere periode, waarin veel ouders een hele sterke liefde voor hun kind voelen. Het kan heel dubbel zijn als je gaat scheiden, terwijl je kind nog zo klein is. 
Aan de ene kant zit je op een roze wolk, aan de andere kant voel je de harde en soms pijnlijke realiteit van de scheiding. Een scheiding is pijnlijk en zorgt voor emoties bij jou. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Er wordt nog regelmatig gezegd “Hij is nog zo klein, hij merkt niets van de scheiding” of “Zij heeft haar vader nooit meegemaakt, dus zal hem ook niet missen.” Dit is echter niet helemaal waar. 
Een baby is zich heel bewust van zijn omgeving en gevoelig voor veranderingen. Een baby is zelfs extra gevoelig voor jouw signalen, omdat hij/zij hier afhankelijk van is. Hij/zij observeert je en reageert op je stemming en houding. Een baby kan zich nog niet afsluiten voor emoties. Een baby kan niet bepalen wie welke emoties heeft of voor wie ze bedoeld zijn. Dit betekent dat een baby zich psychologisch en fysiek niet kan afsluiten van jou en je emoties. Wees je hier bewust van!
Een baby kan zichzelf nog niet zien als individu/ eigen ik. Hierdoor is het zelfbeeld van de baby een weerspiegeling van de gevoelens, woorden en acties van de mensen om hem/haar heen. Een baby voelt zich geliefd, omdat jij hem/haar liefde geeft. Een baby voelt zich ontspannen, omdat jij zorgt dat hij/zij zich kan ontspannen. Dit heeft echter ook een keerzijde. Als jij je verdrietig, boos, ongeduldig, gestrest of chagrijnig voelt… kan de baby dit niet onderscheiden van jouw gevoelens voor hem/haar en zal je baby zich ook ongeduldig en gestrest voelen.

 De babytijd is een hele belangrijke periode, bijvoorbeeld rondom de hechting. In deze periode wordt een basis gelegd in het vertrouwen of wantrouwen van de omgeving. Met liefdevolle zorg, aandacht en stimulans leert een baby zich veilig te hechten en van daaruit te ontwikkelen. Een gebrek aan aandacht en koestering in deze periode kan een normale ontwikkeling in de weg staan. Signalen waaruit blijkt dat een baby last heeft van stress zijn huilen, minder eetlust, veranderingen in het slaappatroon en last van de darmen.

baby en peuter

Wil je meer weten over de effecten voor oudere kinderen, lees dan ook mijn andere blogs.