Samen met een collega begeleid ik KIES groepen. KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. De KIES groep is een spel- en praat groep voor kinderen van gescheiden ouders waarin het lotgenoten contact centraal staat.
Onlangs heb ik een KIES groep gegeven voor jonge kinderen van 4, 5 en 6 jaar. Momenteel loopt er een groep voor kinderen van 7, 8, en 9 jaar. Binnenkort start er een groep voor kinderen van 12+
Ik ben elke keer weer zo verwonderd, blij en dankbaar voor het verschil wat we kunnen maken voor deze kinderen. Ik ben zo overtuigd van de kracht en het effect van de groep, dat ik besloten heb hier eens een blog aan te wijden.
De bijeenkomsten starten met een informatie moment voor ouders. Bij het informatie moment vertellen we over de groep, wat voor soort activiteiten we doen, welke verwachtingen ouders hebben en welke veranderingen zij kunnen merken bij hun kinderen. Prachtig om te ervaren hoe ouders zich kwetsbaar op durven stellen en hun twijfels, vragen en onzekerheden en tips met elkaar en ons delen.
Na deze informatiebijeenkomst is de eerste bijeenkomst met de kinderen. Voor veel kinderen een spannend moment… Wie zijn wij? Wat gaan we doen?
Deze eerste keer leggen we uit dat dit een groep is met allemaal kinderen van gescheiden ouders. We vertellen dat we gaan spelen en werken over de scheiding en het ook erg gezellig gaan hebben met elkaar. We gaan van elkaar leren en elkaar helpen en vandaag gaan we elkaar vooral wat beter leren kennen. Leuke namen spelletjes volgen en er wordt over het algemeen veel gelachen en soms ook gehuild. Het mag er allemaal zijn.
In de daaropvolgende bijeenkomsten gaan we in op de verschillende fases en veranderingen die plaatsvinden na een scheiding. Thema’s zoals vertrouwen, hulp vragen, zorgen, wensen, gevoelens, nieuwe partners, stiefbroertjes en -zusjes… het komt allemaal aan bod. Afhankelijk van de groep en de situaties waar zij zich in bevinden krijgt het een wat meer aandacht dan het ander. Maatwerk vind ik hierin erg belangrijk.
Door middel van allerlei spelletjes en werkvormen worden kinderen uitgenodigd om te vertellen wat zij in hun hoofd en op hun hart hebben. Vertellen mag, het hoeft niet. Voor sommige kinderen is het nog geheel nieuw om over ervaringen en gevoelens te praten. Andere kinderen doen dit direct de eerste keer al volop. Alles mag.
Ik vind het toch altijd fantastisch om te merken dat kinderen zich na een aantal bijeenkomsten steeds vertrouwder voelen en zichzelf durven te uiten.
In de groep ervaren kinderen dat zij niet de enige zijn met gescheiden ouders. Zij merken dat wat zij meemaken en voelen niet gek of raar is. Zij ervaren dat er gewoon over gepraat kan worden en leren hoe zij dit kunnen doen. Het mooie hiervan is dat dit direct effect heeft op het dagelijkse leven van de kinderen. Zo zien we regelmatig dat kinderen die meedoen aan de KIES groep besluiten om in de klas te vertellen dat zij gescheiden ouders hebben. Het leuke hiervan is dat zij in de groep om tips kunnen vragen (en deze volop krijgen) en de week er na trots kunnen vertellen hoe het is gegaan.
Kinderen kunnen spelenderwijs met elkaar leren en ervaren. Gevoelens kunnen worden geuit. Zo doen we met de jonge kinderen bijvoorbeeld een oefening met een ballon. Maar dit is geen gewone ballon, het is een boosheid ballon. Alle boosheid die je in je lijf en in je buik voelt mag je in de ballon blazen. De ballon wordt groter en groter met al jouw boosheid er in. Als alle boosheid in de ballon zit, mag je de ballon loslaten. De ballon vliegt dan door de ruimte, dat is natuurlijk feest! Bijzonder om te zien hoe goed kinderen kunnen benoemen waar zij boos van zijn bij elke pomp of blaas met lucht die zij in de ballon doen. “Ik ben boos omdat ik in de steek gelaten ben” – “Ik ben boos omdat ze ruzie maken” – “En omdat ze dit boven mijn hoofd doen” – “Ik ben boos dat mijn ouders het goedmaken maar daarna toch weer ruziën” – “Ik ben boos omdat ik moet verhuizen” – “Ik ben boos omdat ik mijn papa niet elke dag kan zien” – “Ik ben boos omdat ik de hond moet missen”
Vooral de opluchting als de ballon daarna door de lucht vliegt is mooi om te zien. Er is letterlijk een stukje boosheid uitgelaten. Dat geeft lucht en ruimte. Natuurlijk is niet alle boosheid direct helemaal weg, en daarom krijgen de kinderen de ballon mee naar huis om aan papa en mama te laten zien en nog veel vaker te gebruiken!
Ik kan nog veel meer voorbeelden geven, maar die bewaar ik voor een andere keer!
Een ding is duidelijk; Spelen en delen in de KIES groep helpt kinderen keer op keer.
Er gaat een stukje taboe vanaf, de scheiding wordt genormaliseerd en zij krijgen handvatten hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan.
Kinderen leren dat hun gevoelens, zorgen, angsten en vragen er mogen zijn en hoe zij deze kunnen uiten. Kinderen leren hulp vragen en hun vragen, wensen en behoeften te uiten aan hun ouders.
En niet onbelangrijk; ze gaan lachend en huppelend de deur uit!
Heb je interesse in meer informatie, wil je je vragen stellen of je kind opgeven voor een volgende groep? Mail dan naar manon@stoere-stappen.nl – Je krijgt altijd antwoord!