Een bijzonder gesprek

Laatst had ik een bijzonder gesprek met iemand, die vroeg naar het werk wat ik doe. Naar aanleiding hiervan vertelde hij me over zijn eigen jeugd ervaringen met de scheiding van zijn ouders. Nu een volwassen man, kroop even terug in de huid van het kleine mannetje wat hij toen was…

Heftig

Hij vertelde over de heftige ruzies van zijn ouders. Hij vertelde over de impact hiervan op hem als vierjarig jongetje. Hij vertelde hoeveel pijn dit heeft gedaan. Hij vertelde hoe hij het vertrouwen in zijn moeder en zijn vader kwijt raakte. Hij vertelde hoezeer dit zijn leven gekleurd en zijn persoonlijkheid gevormd heeft. Hoe heftig is het… als je als kleuter, die het vertrouwen in de wereld nog stapje voor stapje aan het opbouwen is, het vertrouwen in je ouders verliest.

Alleen op de wereld

Je ouders van wie jij afhankelijk bent, je ouders die voor jou zorgen, je ouders die jou een gevoel van (basis)veiligheid dienen mee te geven. Zodat jij de wereld kan gaan ontdekken en jezelf met vertrouwen kan ontwikkelen. Zodat je kan vallen en weer kan opstaan. Zodat je weet dat er twee liefdevolle ouders achter je staan, die je opvangen wanneer het nodig is. Zodat je uiteindelijk zelfverzekerd je plek in de maatschappij kunt innemen en met vertrouwen verder kunt leven. Hoe pijnlijk is het, als je dit vertrouwen al op hele jonge leeftijd kwijt raakt…
Hij zei tegen me ‘Eigenlijk sta je dan alleen op de wereld.’

Ouders maken het verschil

Dat wens ik niemand toe, zeker niet een kind van vier jaar. Dit gesprek motiveerde me nog meer om mijn werk te doen. Ik werk graag met kinderen die extra zorg of ondersteuning nodig hebben. Ik wil hen helpen, begeleiden en het gevoel geven dat zij niet alleen op de wereld staan.

Daarnaast zette dit gesprek me ook aan het denken. Het zorgde er voor dat ik nog beter weet waarom het belangrijk is om ouders bij de begeleiding te betrekken. Ik mag veel kinderen steunen en begeleiden en dat is heel zinvol. Voor een nog beter resultaat zijn het echter de ouders die een groot verschil voor hun kind kunnen maken. Jij dus!

Goed Gesprek & Krachtvriendjes

Ik schrijf deze artikelen graag om je bewust te maken van jouw rol als ouder. Jij kan het verschil maken voor je kind. Jij kan het verschil maken of je kind zich alleen op de wereld voelt of dat je kind zich gesteund voelt. Dit is mede de rede waarom ik producten heb gecreëerd waar je ook zélf als ouder mee aan de slag kunt. Zodat je ook als ouder meer bewust wordt van de impact, jouw rol en hoe je je kind kunt steunen. De online omgeving die je gratis krijgt na aanschaf van Goed Gesprek en Krachtvriendjes is hierin heel waardevol.

Jouw kind

Ik wil je vragen om eens een moment voor jezelf te nemen en jullie scheiding te bekijken door de ogen van je kind. Geef eerlijk antwoord en beschrijf wat jij denkt dat je kind ziet en ervaart.

  • Wat ziet je kind?
  • Hoe sta jij in het leven? Positief of negatief?
  • Hoe ga jij om met je kind? Is er een zekere afstand of geef je nabijheid en steun?
  • Hoe ga jij om met de scheiding? Ga jij bij de pakken neer zitten of pak je door?
  • Wijs je naar de fouten van de ander of neem je je eigen verantwoordelijkheid?
  • Hoe ga jij om met de andere ouder van je kind? Vallen jullie elkaar aan of vullen jullie elkaar aan? (…Het is maar een letter maar een wezenlijk verschil!!)

Geen antwoord is goed of fout, het is slechts een invulling van hoe jij denkt dat je kind de situatie ziet. Deze oefening kan jou helpen om je meer bewust te worden van de positie en ervaringen van je kind.

Vragen aan jou

Tot slot van dit artikel heb ik nog twee belangrijke vragen aan jou.
Hoe zou je willen dat je kind later terugkijkt op zijn/haar jeugd en de scheiding?

Schrijf ook dit op en stel jezelf dan de volgende vraag; Hoe ga je dit, op dit moment al vorm geven?

Want NU is het moment dat je iets kan veranderen,
zodat je kind STRAKS terugkijkt op een positieve scheiding.

Jouw ervaringen

Voel je vrij om jouw ervaringen en inzichten met deze vragen en oefeningen te delen in het reactieveld. Dat vind ik heel leuk en stimuleert me om je te blijven helpen door het schrijven van deze artikelen!

Daarnaast zou ik het fijn vinden als je dit artikel deelt in jouw netwerk, zodat zo veel mogelijk gescheiden ouders zich bewust worden van hun eigen rol. Om het makkelijk te maken kun je gebruik maken van onderstaande social media buttons.

Ben je geïnteresseerd in de producten die jullie kunnen helpen. Kijk dan in de webshop wat bij je past.