Nog een paar dagen en dan is het kerst. Een moment waarop veel gezinnen en families samen komen om met elkaar te genieten van de warmte, gezelligheid, lekker eten en drinken.
Voor veel mensen is kerst echter ook een moment waarop zij zich extra alleen voelen of zich bewust worden van wie zij missen. Een overleden broer of zus die er nu niet bij zal zijn, een ouder waar geen contact meer mee is, een relatie die over is… Het kan pijnlijk zijn om hier mee geconfronteerd te worden. Deze dagen maken ons weer extra bewust van hoe het eerst was en hoe het nu is.
In de loop der jaren zijn er misschien wel tradities ontstaan binnen jullie gezin, welke rond de kerstperiode steeds terugkeren. Nu jullie gescheiden zijn, zet dat ook deze tradities op losse schroeven. Het lezen van een kerstverhaal is niet meer hetzelfde zonder de ’stemmetjes’ die papa zo goed na kan doen. De warme chocomelk smaakt anders als mama het niet heeft gemaakt. En met zijn allen home alone kijken onder een warme deken, is ook anders als je niet ’met z’n allen’ bent.
Voor sommige van jullie zal dit, na jaren, de eerste kerst zonder je ex-partner zijn, wellicht ook (een dag) zonder het bijzijn van je kinderen. Voor anderen zal dit de eerste kerst met de nieuwe partner en jullie gezamenlijke, nieuwe samengestelde gezin zijn. Hoe en met wie vier jij de kerstdagen?
De kerstdagen worden anders ingevuld…
…niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen zullen de kerstdagen veranderen. Beide zullen jullie hier aan moeten wennen.
Sommige ouders zijn bang dat hun kinderen minder gelukkig zijn, dan de kinderen die met het hele gezin samenzijn. Dat hoeft echt niet zo te zijn!
Je hoeft ook niet álle tradities die je met je gezin had op te geven. Meestal kan er ook in een andere vorm of grootte, een nieuwe traditie ontstaan. Het is dan niet meer hetzelfde, maar een andere manier kan ook heel leuk zijn.
Misschien was je bijvoorbeeld gewend aan een jaarlijks terugkerend uitgebreid diner in een restaurant. Als daar nu geen geld meer voor is, kun je ook thuis samen met je kinderen een ‘diner klaarmaken’. Zoek creatief naar mogelijkheden en betrek je kinderen hierin. Wat zouden zij graag willen doen met kerst? Met wie willen ze deze dagen doorbrengen?
Kinderen hebben vaak hele leuke ideeën! Bijvoorbeeld kerstkoekjes bakken om mee te nemen op visite.
Of zelf een kerstdiner organiseren, met opa en oma als ere-gasten. Samen kunnen jullie gerechten bedenken en naambordjes, menukaartjes en mooie versiering knutselen.
Andere kinderen gaan er misschien liever op uit; gezellig met elkaar naar een ijsbaan en daarna iets warms drinken in een cafe bijvoorbeeld.
Zie het als een kans. Als je het ziet als een kans, en je geeft daar positieve energie aan, zijn je kinderen hier vast minstens zo blij mee, en wordt dát na verloop van tijd een dierbare herinnering!
Breng de juiste boodschap over, door niet te focussen op wat ‘niet goed is’ of ontbreekt, maar je aandacht te verleggen (en dat uit te stralen) naar hoe bijzonder het is dat jullie nu samen deze dag/ dit moment kunnen beleven. Zo is voor veel kinderen is het hoogtepunt van ‘kerst’ niet eens de kerstdagen zelf, maar het binnenhalen en het optuigen van de boom.
Erken dat het wennen is. Geef je kind en jezelf de gelegenheid om te treuren om wat jullie hadden EN relativeer dat ook, zodat jullie kunnen genieten wat er vandaag is.
Ik wens je hele fijne feestdagen!