Binnenstebuiten
Ken je de film Binnenstebuiten?! Wat mij betreft echt een aanrader om te zien omtrent de functie van emoties! Allereerst omdat de film gewoon heel erg leuk is en goed in elkaar zit, maar daarnaast ook omdat het kan helpen om met je kind te praten over zijn/haar emoties.
De film speelt zich af in ‘het hoofd’ van een opgroeiend meisje van 11, Riley. Opgroeien gaat niet zonder vallen en opstaan, en dat geldt ook voor Riley. Wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in San Francisco, moet ze haar leventje in het Middenwesten van Amerika achter zich laten. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties Plezier, Woede, Afkeer, Angst en Verdriet. De emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Riley en haar emoties hebben moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven in San Francisco, wat leidt tot opschudding in het Hoofdkwartier. Hoewel Plezier, Riley’s belangrijkste emotie, haar best doet om alles positief te houden, ruziën de emoties over hoe ze het beste kunnen omgaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.
Functie van emoties
In de film komen de vijf emoties Plezier, Woede, Afkeer, Angst en Verdriet aan bod. Dit zijn emoties die ieder mens heeft en zal herkennen. Je krijgt je emoties immers gratis bij je geboorte. Het zijn de signalen die je vertellen hoe het met je is.
De film laat zien dat je alle emoties nodig hebt en alle functies van emoties even belangrijk zijn. De meeste mensen willen heel graag Plezier hebben en stoppen de andere emoties liever weg. Maar ook de minder prettige, en soms ongewenste, emoties Woede, Afkeer, Angst en Verdriet hebben een functie.
- Woede – geeft je energie en helpt je om dingen aan te pakken.
- Afkeer – zorgt er voor dat je dingen ervaart als onhygiënisch, onaanvaardbaar of oneetbaar.
- Angst – waarschuwt je voor een situatie die je niet wil.
- Verdriet – zorgt er voor dat je een ongewenste situatie die je niet kunt veranderen, kunt aanvaarden.
Wegstoppen
Voor, tijdens en na een scheiding bevinden (gescheiden) ouders en hun kinderen zich in een achtbaan van emoties. In volle hevigheid wordt je door elkaar geschud en komen alle emoties over elkaar heen buitelen. Wow, wat kan dat pijnlijk, moeilijk of overweldigend zijn. Juist daarom worden er veel emoties weggestopt. Om jezelf te beschermen voor deze pijn.
Het wegstoppen van ongewenste emoties is iets wat heel vaak en bij heel veel mensen gebeurt. Je emoties verdwijnen echter niet door er geen aandacht aan te schenken. Stop dus geen energie meer in het wegstoppen van ongewenste emoties. Want datgene waar tegenstand aan wordt geboden, blijft juist volharden.
Gebruik je energie daarentegen juist om naar je emoties toe te gaan en deze helemaal te voelen en te ervaren. Dat is zo belangrijk. Pas nadat je je emoties vastgepakt en doorvoelt hebt, kun je deze loslaten. Wanneer pijn volledig wordt aanvaard, verandert die pijn. Je emoties willen je namelijk iets vertellen. Door te luisteren naar je emoties kom je te weten wat je nodig hebt.
Toelaten
Sta daarom eens stil bij jezelf en je emoties. Hoe voel je je?
…Voel je je verdrietig? Ervaar wat dit verdriet met je doet, concentreer je op de plek in je lichaam waar je dit verdriet het meeste voelt, pak het denkbeeldig vast en schenk er je volle aandacht aan. Ditzelfde geld voor andere emoties zoals bijvoorbeeld Woede, Afkeer en Angst.
Door je emoties toe te laten en er te laten zijn, krijgt deze emoties de ruimte om zich te uiten. Wanneer het je lukt om jouw emoties te uiten, zullen deze niet blijven liggen, niet stapelen en niet je verdere ontwikkeling blokkeren.
Volgende stap
Wanneer je je emoties hebt geuit, ontstaat er namelijk ruimte. Ruimte voor een volgende stap. Ruimte voor ontwikkeling, groei en Plezier! Dit geld voor jou als gescheiden ouder, en zeker ook voor je kind.
Want ook kinderen ervaren een wirwar aan emoties wanneer hun ouders zijn gescheiden. Het is een uitdaging voor je kind om op zoek te gaan naar een manier waarop hij/zij deze emoties op een veilige manier kan uiten, zonder hier door overweldigd te worden. Het is belangrijk om je kind te helpen bij het uiten van zijn/haar emoties, zeker tijdens of na moeilijke perioden, zodat dit niet de ontwikkeling van je kind belemmert.
Het is fijn voor je kind om hulp en ondersteuning te krijgen bij de functie van emoties. Bijvoorbeeld van een ervaren Kindercoach, gespecialiseerd op het gebied van scheiding.

Dag Manon,
Ik heb deze film ook samen met mijn kidsz gezien. Deels ook omdat mijn zoon een hechtings-stoornis heeft. En Door de film is er eén en ander duidelijk geworden voor hem. Erg fijn.
Gr. Ashley
Fijn dat de film het e.e.a. duidelijk gemaakt heeft voor je zoon Ashley!