nieuwe partner nietleukEr zijn kinderen die gek zijn op de nieuwe partners en er zijn kinderen die veel moeite hebben met de nieuwe partner.

Het is altijd spannend hoe kinderen en nieuwe partners op elkaar reageren.
Beide hebben ze een belangrijke positie in jouw leven, daarom zou het het prettigst zijn als zij goed met elkaar omgaan.

Hoe kinderen reageren op nieuwe partners is heel verschillend.
Er zijn kinderen die opgelucht zijn dat hun vader of moeder weer iemand heeft gevonden die veel van hem/haar houdt. Er zijn kinderen die blij zijn dat hun vader of moeder nu niet meer alleen is. Bij sommige kinderen valt daarmee tegelijkertijd een zorg bij hen weg.
Er zijn ook kinderen die direct al een hekel hebben aan ‘de nieuwkomer’. Vooral wanneer ze hem/haar zien als de oorzaak dat hun ouders uit elkaar zijn. Tevens zijn er kinderen die jaloers zijn op de nieuwe partner en het heel moeilijk vinden om hun vader of moeder nu te moeten delen. Daarnaast maakt een nieuwe partner kinderen ook extra duidelijk dat de scheiding definitief is. Dat kan pijnlijk zijn.
Er kan dus van alles zijn.

Als je kind gek is op je nieuwe partner en ze leuk met elkaar omgaan; geniet daarvan. Geef eventueel een grens aan wanneer je merkt dat je kind heel graag ’leuk gevonden wil worden’ door de nieuwe partner. Leg je kind uit dat het helemaal zichzelf mag zijn, ook bij hem/haar. Je kind mag aangeven wat hij leuk en fijn vindt maar mag ook nee zeggen als hij/zij iets niet wil. Sommige kinderen gaan namelijk over hun eigen grenzen, door bijvoorbeeld snel op schoot te gaan zitten etc. Dit doen kinderen om leuk gevonden te worden door de nieuwe partner of om jou blij te maken. Soms doen kinderen dit terwijl ze dit zelf eigenlijk niet fijn vinden. Het is goed om hier alert op te zijn.

Wanneer je kind helemaal niet blij is met je nieuwe partner kan dat heel moeilijk zijn. Mijn advies is om hierover in gesprek te gaan met je kind. Probeer dit open en zonder oordeel te doen, bekijk eventueel eerst even de 5 videotips!

Vraag je kind wat hij/zij moeilijk vindt en wat kan helpen om het iets makkelijker te maken. Luister oprecht naar de antwoorden, angsten, zorgen en vragen van je kind. Wanneer je deze serieus neemt, en samen op zoek gaat naar mogelijkheden heb je de meeste kans dat je kind zich uiteindelijk ook open kan stellen voor je nieuwe partner.

Overhaast dit niet. Op de korte termijn snap ik dat je het al leuk, gezellig en ontspannen wilt hebben met elkaar. Op de lange termijn werkt het echter beter om dit rustig op te bouwen en hierbij goed te kijken wat prettig is voor je kind. Volg hierbij het tempo van je kind.

Ik heb veel kinderen gesproken over de nieuwe partners van hun ouders. Ieder kind heeft zijn/haar eigen ervaring, beleving en oplossingen. Toch zijn er een aantal zaken die bij veel kinderen terug komen. Deze deel ik graag met je;

De kinderen die ik spreek geven vaak aan dat ze het niet fijn vinden als de nieuwe vriend/vriendin van papa of mama zich met hen gaat bemoeien. Kinderen krijgen soms opeens meer opvoeders, dit ervaren de meeste kinderen als niet prettig. Ze hebben namelijk al een vader en een moeder. Het is belangrijk om (zeker in het begin) af te spreken dat de eigen ouder de opvoeding doet.

Een ander veelgehoord probleem is dat de nieuwe vriend/vriendin opeens overal bij moet zijn en mee gaat. Kinderen missen dan het moment dat zij alleen met hun ouder zijn. Het kan erg waardevol zijn om eens ‚ouderwets’ met alleen je kinderen (of een van je kinderen) door te brengen. Ga iets leuks doen, maak bewust tijd en aandacht vrij en geef je kind even de onverdeelde aandacht. Hij/zij zal het heerlijk vinden!

Daarnaast zijn er kinderen die zich op de tweede plek voelen staan. Maak je kind steeds weer duidelijk welke plek je kind bij jou heeft! Leg uit dat de liefde voor je nieuwe partner niets verandert aan de liefde die je voor je kind hebt en voelt. Dat is voor veel kinderen echt een opluchting.

Heeft jouw kind ook moeite met je nieuwe partner? En is het lastig voor je kind om aan hem/haar te wennen? Ik help jullie graag om stappen vooruit te maken en het contact te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het Stoere Stappen drie maanden programma.