Hoe kunnen kinderen wennen aan je nieuwe partnerJe hebt een nieuwe partner.
Het is serieus en je wilt je nieuwe partner graag voorstellen aan je kinderen.

Maar hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat je kinderen op een fijne manier kunnen wennen aan je nieuwe partner?

Realiseer je dat jij hier een belangrijke schakel in bent! Denk goed na over wat jij kunt doen om je kind te laten wennen aan je nieuwe partner. Het is goed om hier zorgvuldig mee om te gaan en het niet overhaast te doen. Begin rustig en bouw het langzaam uit, op de lange termijn hebben jullie daar meer plezier van!

De eerste kennismaking is spannend. Voor jullie allemaal. Jij hoopt dat je kinderen zich van hun goede kant laten zien, je hoopt dat je nieuwe partner je kinderen net zo leuk vindt als jij. Je nieuwe partner hoopt dat de kinderen hem/haar aardig vinden en dat jij hem/haar leuk met de kinderen vindt omgaan. En je kinderen, die hopen dat het een aardig en leuke meneer of mevrouw is…

Jullie willen allemaal een goede indruk maken op elkaar. Heel logisch. Dit zorgt er echter wel voor dat het niet meer geheel ontspannen is…

Om de eerste kennismaking toch zo goed mogelijk te laten verlopen, deel ik hier een aantal tips:

Spreek ergens af.
Spreek ergens op een kindvriendelijke plek af. Denk bijvoorbeeld een speeltuin of park. Een plek waar jullie even samen iets kunnen drinken en de kinderen vervolgens lekker kunnen gaan spelen. Wanneer je thuis afspreekt is dat ook direct de persoonlijke omgeving van je kind, dit kan er sneller voor zorgen dat je nieuwe partner als ’indringer’ wordt ervaren.

Volg het tempo van je kind.
Stel je nieuwe partner en je kind aan elkaar voor en geef je kind vervolgens ook de ruimte. Kijk goed naar de signalen die je kind geeft en volg het tempo van je kind. Wil je kind lekker spelen, laat je kind spelen. Wil je kind kletsen en vragen stellen, laat je kind vragen stellen. Wil je kind even bij je op schoot om de ander eerst stiekem van een afstand te bekijken, laat je kind even op schoot. Realiseer je dat je kind veiligheid zoekt en nodig heeft om vervolgens stap voor stap te gaan ontdekken.

Forceer niets.
Probeer het contact tussen je nieuwe partner en je kind niet te forceren maar laat je kind vrij in hoeverre hij/zij dit contact opzoekt of afwacht. Leg hier geen druk op. Het geeft kinderen een prettig gevoel als zij ’niks hoeven met de ander’ en zelf kunnen aangeven in hoeverre ze dit wel willen.

Ga niet alsmaar zoenen of knuffelen waar je kind bij is.
Voor een kind is het meestal heel raar om iemand anders naast hun vader of moeder te zien. Dat alleen zorgt al voor enige verwondering of verwarring. Je mag best laten merken dat je elkaar lief en leuk vindt, maar ga niet alsmaar zoenen of knuffelen waar je kind bij is.

Laat het niet te lang duren.
Een eerste kennismaking hoeft niet heel lang te duren. Ga na de kennismaking weer met je kinderen naar jullie eigen huis en plan de rest van de dag niet meer zo veel te doen. Sommige kinderen zullen vragen stellen en extra afhankelijk zijn, andere kinderen zullen lekker gaan spelen en afleiding zoeken. Het kan allemaal. Het is allemaal goed, laat het er zijn en blijft beschikbaar voor je kinderen.

Oja, enne… hopelijk kun je zelf ook een beetje genieten van dit speciale moment. Wanneer jij meer ontspannen bent, zullen je kinderen dat waarschijnlijk ook zijn!

En om het ontspannen en gezellig te houden in de tijd die volgt, heb ik nog de volgende twee tips voor je:

Breng ook tijd met je kind alleen door.
Je nieuwe partner is heel leuk, echt. Maar hij/zij hoeft niet direct overal bij betrokken te worden. De band met je kind was er al voor de nieuwe liefde kwam. Die nieuwe liefde is er ‚opeens’, kinderen zitten er vaak niet op te wachten om een band op te bouwen, het heeft immers al 2 ouders! Voor je kinderen is het dan ook heel fijn om nog dingen alleen met jou te doen. Maak hier tijd en aandacht voor vrij! (Vooral als je steeds wisselende partners hebt is het voor het kind fijner om niet elke keer opnieuw een relatie te hoeven aangaan (en te verliezen))

Heb vertrouwen.
Als je echt voor je nieuwe partner kiest en daar een gezin mee gaat vormen zal het kind eraan moeten wennen. De nieuwe partner zal zich van zijn/ haar beste kant laten zien en je doet er alles voor om het te laten slagen.
Reken erop dat het wel een paar jaar kan duren voor jullie helemaal een nieuw systeem gevormd hebben. Als er kinderen zijn bij de nieuwe partner wordt het nog wat ingewikkelder voor het kind; enerzijds betekent dat vaak nieuwe speelkameraadjes, anderzijds betekent dat ook meer drukte, delen, andere regels/gewoonten en gevoelens van jaloezie.
Heb er vertrouwen in dat je kind hier -met jouw hulp, zorg, tijd en aandacht- zijn/haar weg in gaat vinden. Vergeet echter niet dat jij hier een hele belangrijke schakel in bent! Help je kind daarom zorgvuldig bij het wennen aan je nieuwe partner…

Wat doe jij om je kinderen te helpen? Wat vinden jouw kinderen fijn? Vertel het en inspireer elkaar!