Je bent gescheiden, kreeg een nieuwe partner en samen vormen jullie nu een samengesteld gezin. Met jouw kinderen, zijn/haar kinderen en misschien hebben jullie samen ook kinderen. Sommige mensen noemen dit patchwork-gezinnen, vernoemd naar de lappendeken waarbij lapjes stof van verschillende kleuren, grootte en vormen aan elkaar worden genaaid. Een levendig en kleurrijk geheel. Net als samengestelde gezinnen.
Levendig en kleurrijk. Dat is het meestal wel.
Maar vormen jullie ook echt een goed functionerend gezin?
Hmm… wat is goed functionerend eigenlijk? Voor mij betekent dat dat er harmonieus en respectvol met elkaar wordt omgegaan, dat iedereen zijn/haar eigen plek heeft en er ruimte is voor ieders persoonlijke kwaliteiten en leerpunten. Dat je elkaar kunt aanvullen en elkaar waardeert.
Maar het gaat niet om mij. Het gaat om jou en je gezin.
Goed functioneren dus. Wat versta jij daar onder? Pak pen en papier en maak de volgende zin af;
Een goed functionerend gezin is voor mij een gezin waarin…
(Ga gewoon schrijven. Schrijf het eerste wat in je opkomt en denk er niet te veel over na. Kijk straks maar eens wat een mooie woorden je op papier hebt gezet!)
Geschreven?
…Niet? Ga dat eerst nog maar even doen dan. Deze blog loopt niet weg, je kunt zo verder lezen. 😉
…Wel? Super! Nu weet je dus wat voor jou belangrijk is in een gezin.
Gezond functionerende samengestelde gezinnen ontstaan niet vanzelf. Daar is veel tijd, inzet en inzicht voor nodig. Je komt uitdagingen tegen, valkuilen waar je wellicht in stapt en hobbels om te overwinnen.
Het streven naar een goed functionerend en tevreden samengesteld gezin is waardevol en haalbaar. Hoe kun jij dat ook bereiken met jullie samengestelde gezin?
Ook deze vraag ga ik eerst aan jou stellen. Ik geloof er namelijk in dat de beste oplossingen al bij jezelf aanwezig zijn. Vaak weten mensen zelf het best wat werkt voor hen, soms is het echter moeilijk om hier bij te komen. En daar help ik dan bij.
Schrijf de volgende zinnen op en maak het af;
Voor ons samengestelde gezin zou ik willen dat…
En dat kunnen we bereiken door…
En ja… als coach ben ik ook erg nieuwsgierig. In de goede zin van het woord dan. Oprecht geïnteresseerd. Ik ben heel benieuwd wat je hebt opgeschreven! Zou je het willen delen? Mag hieronder! Een mailtje sturen kan natuurlijk ook altijd!
Nu de uitdaging voor jou om dit te bespreken. In jouw samengestelde gezin. Met je partner. Je kinderen. Zijn/haar kinderen. Jullie kinderen.
Het is leuk als zij deze vragen ook invullen. Lees aan elkaar voor wat je hebt opgeschreven. Wat vinden jullie allemaal belangrijk? Wat zijn de verschillen? Hoe kunnen jullie aan elkaars wensen en behoeften tegemoet komen? Op welke manier kunnen jullie rekening houden met elkaar? Genoeg om te bespreken!
5 sleutels om een succes te maken van dit gesprek:
- Het is vooral belangrijk om elkaar goed te blijven volgen en met elkaar te blijven communiceren.
- De sleutel is het overleggen met elkaar, naar elkaar luisteren, vragen stellen en vervolgens heldere afspraken maken.
- Vul elkaar aan en geef elkaar ruimte om allemaal je eigen plek in het nieuwe gezin vorm te geven.
- Daarnaast is het belangrijk om taken en verantwoordelijkheden te verdelen.
- Ook kan het fijn zijn om de opvoedingsregels van jou en je partner op elkaar af te stemmen, anders wordt het wel heel verwarrend voor de kinderen. Het gebrek aan vaste rolmodellen en regels is bij samengestelde gezinnen vaak oorzaak van allerlei spanningen.
Het lijkt soms misschien ingewikkeld of gecompliceerd. Dat kan het soms zijn. Daar tegenover staat ook dat het juist een uitstekende gelegenheid kan zijn om een gezin te vormen wat voor jou wel werkt en waarin ieders kracht en ware gevoelens tot zijn recht komen.
En daarin heb jij een belangrijke rol.
Laat je weten hoe jij stappen maakt naar een gezond functionerend samengesteld gezin?