4-3Je hebt iemand ontmoet. Een heel speciaal persoon. En… je bent verliefd. Tot over je oren. Je wilt het liefst bij je nieuwe partner zijn en het van de daken schreeuwen…

Of niet? …Hoe zit dat als je kinderen hebt? En hoe doe je dat eigenlijk? 
Hoe vertel je aan de kinderen dat je een nieuwe partner hebt?

Lees verder voor 7 tips!

Het is belangrijk om eerlijk te zijn.
Je kinderen zien waarschijnlijk aan je dat je anders doet, vrolijker kijkt of extra hard gaat lachen als die ene meneer of mevrouw ook in de buurt is. Misschien is het iemand die je kinderen al kennen, misschien is het iemand die zij nog nooit hebben gezien. Hoe dan ook, het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen je kinderen.
Ik weet nog dat ik aan mijn vader zag dat hij iemand ontmoet had. Toen ik dit aan hem vroeg ontkende hij dat. Voor mij voelde dit alsof hij zijn nieuwe relatie wilde verbergen en hierover aan het liegen was. Mijn vertrouwen in mijn ouders was al minder door de scheiding, en hierdoor werd het niet beter. Ik voelde me niet serieus genomen in mijn vraag en werd daardoor juist heel boos. Ook al is een nieuwe partner wennen voor veel kinderen, en kan ik me voorstellen dat het als ouder lastig is om te zeggen… ik had het prettiger gevonden als hij hier direct eerlijk over was. Dat is dus ook mijn advies aan jou.

Maak een keuze of je het apart of tegelijk aan je kinderen vertelt.
Je kunt er voor kiezen om het je kinderen allemaal tegelijk te vertellen, zo weten zij direct van elkaar dat iedereen het weet en dat het open besproken kan worden.
Je kunt er ook voor kiezen om het je kinderen apart te vertellen, het voordeel hiervan kan zijn dat je vol de aandacht hebt voor individuele reacties, vragen en gesprekjes. Jij kent je kinderen het best. Denk er over na wat voor jou en je kind(eren) het prettigst is.

Zoek een rustig moment waarop je samen bent met je kind(eren).
Misschien voor de hand liggend, maar het moment waarop je dit aan je kind vertelt is belangrijk. In de rij bij de supermarkt is geen goed idee, wanneer een vriendin koffie komt drinken en het terloops ter sprake komt ook niet. Beter is een rustig moment waarop je samen bent met je kind(eren). Een moment waarop jullie niet gestoord worden en geen haast hebben om bijv. naar school of zwemles te gaan. Hierdoor is er ruimte om het nieuws rustig te laten bezinken.

Geef uitleg over de situatie.
Geef uitleg over de nieuwe partner en wat dit betekent voor jou en je kinderen. Wat blijft er hetzelfde en wat gaat er veranderen? Leg bijvoorbeeld uit waar hij/zij woont en of hij/zij nu wel/niet bij jullie komt wonen. (Mijn advies is om niet direct te gaan samenwonen, en eerst de tijd te nemen om aan elkaar te wennen). Daarnaast is het heel belangrijk om te benoemen dat je kind maar een vader en een moeder heeft en dat dat zo blijft. Hiermee laat je zien dat de andere ouder belangrijk is en dat ook mag blijven voor je kind. Kinderen zullen het niet altijd uitspreken, maar dat is een hele fijne boodschap die je je kinderen meegeeft!

Geef antwoord op de vragen van je kind.
Wacht de reactie van je kind af en luister naar zijn/haar vragen, zorgen en wensen. Geef antwoord op de vragen van je kind. Houd rekening met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind. Probeer ook hier eerlijk te zijn in je antwoorden. Wanneer je een antwoord niet weet kun je dat ook eerlijk benoemen, zeg dan bijvoorbeeld dat je er volgende week nog op terug komt.
Wil je tips over hoe je effectief kunt communiceren met je kind? Schrijf je gratis in voor deze videoserie!

Blijf beschikbaar.
Wanneer je vertelt hebt dat je een nieuwe partner hebt, is het goed om te benoemen dat je kinderen alles kunnen en mogen vragen aan je. Wanneer je in de buurt blijft, in en om het huis, blijf je letterlijk beschikbaar. Zo kunnen je kinderen met eventuele vragen naar je toe komen.

Geef je kinderen de tijd.
Het kan zijn dat je kind niks wil weten of horen van een nieuwe partner. Mijn advies is om dit dan even zo te laten. Realiseer je dat dit een heftige boodschap kan zijn voor je kinderen. Het maakt extra duidelijk dat de scheiding definitief is en het niet meer goed komt tussen zijn/haar ouders. Daarnaast heb jij al aan het idee kunnen wennen, (en ben je heel blij met deze nieuwe liefde, dus hoef je er ook niet zo lang aan te wennen) voor je kinderen is het nog helemaal nieuw. Geef je kinderen de tijd om aan het nieuws te wennen en heb er vertrouwen in dat het wel komt…


Misschien heb jij hier zelf al ervaring mee; fijn als je dit wil delen onder deze blog. Welke tip heb jij hier nog aan toe te voegen? Laat het weten!

…Alvast bedankt namens alle ouders die nog op dit punt staan!