Het gaat niet meer samen… Er is van alles gebeurd… Een van de twee heeft de stekker er uit getrokken, is verliefd op iemand anders of wil niet meer als stel verder. Wellicht hebben jullie samen gesprekken gevoerd of therapie gehad… maar het blijkt niet te werken. Wat er ook aan vooraf is gegaan, er lijkt nu maar een mogelijkheid en de beslissing is genomen: Jullie gaan uit elkaar. Jullie hebben besloten om te gaan scheiden.

Een van de vele vragen die opdoemt is ’Hoe vertellen we het aan de kinderen?’ In dit artikel geef ik belangrijke handvatten mee en geef ik antwoord op de vraag “hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden?” Zodat je het gesprek goed kunt voorbereiden en weet wat je juist wel of niet moet zeggen in het gesprek dat gaat komen…

Het is, zonder twijfel, een enorm heftige boodschap om te horen voor je kinderen. Misschien zagen ze het al aankomen, en misschien komt het als donderslag bij heldere hemel. Hoe dan ook… bij zulk heftig nieuws is het vaak moeilijk voor kinderen om lang te blijven luisteren. Mijn advies is dan ook om de boodschap kort, bondig en duidelijk te vertellen.

Het beste is om de boodschap gezamenlijk te vertellen; dan laat je direct zien dat jullie er nog wel samen staan als ouders voor jullie kinderen. Jullie dienen dit wel allebei op een rustige manier te kunnen doen.

Vraag je kinderen om even rustig te gaan zitten, omdat jullie iets belangrijks hebben te vertellen. Geef vervolgens direct de boodschap, zonder hier te lang om heen te draaien. Je kinderen voelen waarschijnlijk ook de spanning in de lucht en dan kan het maar beter duidelijk zijn wat er is.

Zeg bijvoorbeeld „We hebben geen leuk nieuws voor jullie. Papa en mama gaan uit elkaar en er zullen dingen gaan veranderen binnen het gezin” Leg vervolgens uit wat er gaat veranderen, wees duidelijk en vertel wat je weet.

Benoem de reactie die je waarneemt bij je kind en erken zijn/haar gevoelens. „Daar word je stil van…” „Ik zie dat je verdrietig bent, dat begrijp ik.” „Ik snap dat je je boos voelt, dat kan ik me voorstellen”

Sluit aan bij de vragen die je kind stelt en geef hier zo goed mogelijk antwoord op. Het kan zijn dat je op sommige vragen nog geen antwoord hebt, leg dit uit aan je kind en beloof dat je er op terug komt wanneer je wel antwoord op de betreffende vraag kunt geven.

Daarnaast zijn er een aantal belangrijke en essentiële boodschappen om aan je kind mee te geven. Welke dat zijn lees je hier.