Vraag hulp van anderen – je hoeft het niet alleen te doen.
Het is belangrijk om in moeilijkere periodes steun te vragen van mensen uit je omgeving. Ga na wie je in je netwerk van familie, vrienden en kennissen om hulp kunt vragen. Het is belangrijk dat je zelf je hart kunt luchten, zoek daarom steun bij vertrouwde personen. Dit heeft een aantal voordelen;

  1. Als jij je verhaal kunt delen dan lucht dat enorm op en kun je er daarna weer beter tegen aan.
  2. Het is daarnaast ook fijn om er even uit te zijn, dit geeft je wat afstand zodat je daarna de situatie weer kan relativeren.
  3. Ook kun je vragen om praktische hulp; vraag de buurvrouw bijvoorbeeld of de babyfoon bij haar mag staan als je kinderen op bed liggen, zodat jij even een rondje kan hardlopen en tijd voor jezelf creëert.
  4. Het kan fijn zijn om je verhaal te delen, om tips te vragen en herkenning te vinden. Bijvoorbeeld door het lezen van verhalen van anderen. Er zijn tegenwoordig veel (online) lotgenoten groepen te vinden, zoek maar eens op facebook.

Hulp vragen dus. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen.
Grootouders, vrienden en buren kunnen bijdragen aan het in stand houden van de regelmaat en de veiligheid van het dagelijkse leven. Dit is heel fijn voor kinderen!
Maak daarnaast hulp en een neutrale en onafhankelijke plek voor je kinderen mogelij. Het is belangrijk dat er een plek is waar zij hun eigen verhaal kwijt kunnen zonder dat zij daar iemand mee kwetsen of rekening hoeven te houden met hun loyaliteit gevoelens. Denk bijvoorbeeld aan een leraar, moeder van een vriend(in), een kindbehartiger of een KIES- of kindercoach. Door uw kind de begeleiding te geven van een kindercoach geeft u uw kind recht op een eigen verwerking van de scheiding. Dit komt een gezonde ontwikkeling ten goede en voorkomt onnodige problemen.

hulp vragen na je scheidingMaar hulp vragen… dat is voor veel mensen nog niet zo makkelijk!
Het is steevast een van de favoriete spellen van de kinderen bij de KIES groep; “hulp vragen-hulp bieden.” Tijdens dit spel komen kinderen en spelenderwijs achter wat hun eerste impuls bij gevaar is. Sommige kinderen geven graag hulp aan anderen, sommige kinderen doen het graag alleen en andere kinderen kunnen ook goed om hulp vragen. Als je je eigen impuls hierin (her)kent en je bewust bent van wat je doet kan je eventueel ook leren om dit anders te gaan doen.

Oefening – Wat is mijn hulp-houding
Ga bij jezelf na; wat is jouw natuurlijke houding m.b.t. hulp vragen/hulp bieden?
> Ik geef hulp aan anderen
> Ik doe het alleen
> Ik vraag hulp aan anderen
> …

Als jij hulp vraagt aan anderen, op momenten dat je het nodig hebt; Gefeliciteerd en ga vooral zo door! Juist in deze periode is het fijn om te merken dat andere mensen voor je klaar staan en je graag willen helpen. Zodat je het niet alleen hoeft te doen… maar dat wist jij al. 😉
…Heb je een van de andere vakjes aangekruist? Lees dan zeker verder en maak de volgende opdrachten.

Oefening – Ik vraag niet om hulp, omdat…
Stel jezelf de vraag: Wat maakt het zo moeilijk om om hulp te vragen?

Vaak heb je eigen gedachten en overtuigingen welke je weerhouden om hulp te vragen van anderen. Bijvoorbeeld ‚als ik om hulp vraag ben ik zwak’. Iedereen heeft zo zijn eigen stemmetjes en overtuigingen die in de weg kunnen staan. Herken je dit?

Schrijf op wat het moeilijk voor je maakt om om hulp te vragen. Maak de volgende zin af
“Ik vraag niet om hulp, want dan ……” 

Besef dat er angst zit onder de overtuiging die je hebt. Waar ben je bang voor als je om hulp zou vragen? Wat gaat er volgens jou dan gebeuren? Ben je bang dat je als zwak gezien wordt, ben je bang dat je niet meer meetelt, niet goed genoeg bent, afgewezen wordt of niet serieus genomen wordt? Wees eerlijk tegen jezelf, dat helpt je het meest. Je hoeft je nergens voor te schamen, deze angsten zijn heel normaal en heeft ieder mens. Schrijf verder en maak de volgende zin af ”Als ik om hulp vraag, ben ik bang dat ik ……”

Daag jezelf uit om alles op te schrijven, totdat er niets meer uit je pen komt… Je mag meerdere zaken opschrijven.
Kijk nu naar wat je hebt opgeschreven en lees het een aantal keer. Mag deze angst er helemaal zijn? Of stop je het liever ver weg en kijk je er niet meer naar? Als je deze angst kunt zien en kunt erkennen, dan pas kun je verder.
Vraag jezelf af: Is deze angst nog reëel en actueel? Of komt hij uit een tijd dat je gekwetst bent?
Heb je de pijn van toen doorleeft of probeer je hem te verstoppen en te onderdrukken? Heb je daardoor misschien nog een pantser van: “Ik doe het alleen, ik vraag geen hulp”? Heb je die op dit moment nog steeds nodig of kan je dit pantser misschien al laten zakken? Bespreek dit met iemand die je vertrouwd.

Hulp vragen hoeft geen bron van schaamte of ongemak te zijn. Integendeel, het is een teken van kracht en intelligentie, want het betekent dat je weet wat je wel en wat je niet aankan. Om hulp te zoeken, moet je sterk genoeg zijn en accepteren dat je zwakheden hebt.

Voorgaande opdrachten hebben je geholpen om meer inzicht te krijgen over jouw manier van hulp vragen – hulp bieden en welke angsten en overtuigingen je hierin belemmeren. Ook heb je als het goed is ervaren dat mensen het vaak fijn vinden om te helpen en het juist dapper is als je hulp kunt vragen. De volgende opdrachten gaan daarom nog een stapje verder.

Oefening – Waar zou je hulp bij willen?
Bedenk wat op dit moment lastig is in jouw leven en het leven van je kinderen. En schrijf het antwoord op de volgende vragen op:

  • Wat zou je het liefst veranderd zien?
  • Waar zou je hulp bij kunnen gebruiken?
  • Wat voor hulp zou je het beste kunnen helpen?
  • Van wie?
  • Hoe kan deze persoon jou het beste helpen?

Oefening – Ontdek de voordelen van hulp vragen en aannemen
Lees je antwoorden uit de vorige oefening nog eens goed door. Hoe zou het zijn als je om deze hulp zou vragen? Maak en lijstje en schrijf op wat dit je oplevert. Bijvoorbeeld:

  • Dan voel ik me gesteund
  • Dan sta ik er niet alleen voor
  • Dan heb ik meer tijd
  • Dan verbetert het contact met mijn kinderen
  • Dan kan ik stoom afblazen over het contact met mijn ex-partner
  • ….

Wauw, kijk nog eens naar wat het jou allemaal zou kunnen opleveren… als je hulp gaat vragen bij dat wat jij nodig hebt. Voel eens wat voor verschil dit zou kunnen maken. Voor jou en voor je kinderen. 

En dan is er nog maar een stap te overwinnen; Ga het doen!


Gewoon doen. Zo simpel is het. Geef aan wat je nodig hebt en vraag om hulp.
Probeer het eens! Zoek een manier om jouw verzoek goed onder woorden te brengen en neem actie. Realiseer je dat het moeilijker lijkt dan dat het is en dat iedereen zo nu en dan wel wat hulp kan gebruiken. We zijn immers allemaal mensen. 🙂

En onthoud: Je bent sterk als je je kwetsbaarheid kunt laten zien aan de ander en aan durft te geven wat je echt nodig hebt. Recht vanuit je hart, authentiek en echt. Pas wanneer jij je behoeftes uit zul je echt gehoord en gezien worden door de ander. Er is geen ruimte meer voor invulling en speculatie. Er hoeft niet meer gegist te worden naar wat je echt zou willen. Je wordt sneller en beter begrepen en dit helpt niet alleen jou, maar ook de ander!

Ik hoop dat deze oefeningen je hebben geholpen om inzicht te krijgen over jouw houding m.b.t. hulp vragen en aannemen en ik hoor graag welke Stoere Stap jij hebt gezet!