Hier lees je waar kinderboeken bij kunnen helpen en hoe je een geschikt boek kiest. Onderstaande lijst kan je helpen om een geschikt boek te kiezen. Het is een uitgebreide lijst met veel verschillende kinderboeken, geordend op leeftijd van klein naar groot.


Joep. – leeftijd 0-5 jaar, hier gratis te downloaden.
Dit boekje is leuk voor peuters. Joep is soms bij papa, en soms bij mama. Er is een bezoekregeling. Bij allebei is het anders. Ook gaat joep naar de crèche. Beide ouders zijn belangrijk en lief voor Joep en dat mag.

Dag papa, tot volgende week – vanaf 3 jaar.

Tom heeft het er moeilijk mee dat zijn papa en mama niet meer samenwonen. Om hem te helpen dit te verwerken, vertelt zijn moeder hem een verhaaltje over een beertje. De papa en mama van het beertje wonen ook niet meer in hetzelfde hol. Papa beer haalt  het beertje af en toe op om samen dingen te doen. Daarna brengt hij hem weer naar mama beer, net zoals Tom. Mama beer heeft beertje uitgelegd dat ook al wonen papa en mama beer niet meer in hetzelfde hol, ze nog altijd heel veel van hem zullen houden.

De papawinkel – leeftijd 3-6 jaar.
Dit boek gaat over een kleine kater die zijn vader gaat zoeken nadat hij is verdwenen uit het gezin. Hij gaat met zijn buurman naar de stad, daar is een papawinkel. Maar kleine kater wil geen andere vader, dus gaat met lege handen weer naar huis. Dan krijgt hij een leuke band met de buurman die als vader voor hem zorgt.

Thuis bij allebei – leeftijd 3-7 jaar.
Thuis bij allebei is een prettig boek om te lezen. Het is positief geschreven en het verhaal wordt ondersteund met mooie afbeeldingen. In het verhaal lees je hoe Luka het wonen in twee huizen ervaart. Er is aandacht voor de verschillende regels bij papa en mama, de gevoelens, gedachten en vragen van kinderen. Het boek geeft belangrijke boodschappen mee aan een kind en kan uitnodigen tot een gesprek.

Altijd is voor altijd – vanaf ongeveer 4 jaar.
Niels mist papa die nu in een andere stad woont. Hij bouwt torens en schopt ze weer om. Hij wacht op een telefoontje, dan ziet hij papa weer op zaterdag. Niels hoort over een vriendin en een ander kind. Hij is verdrietig, heeft het koud en is bang. Alles is anders.. ook tussen hem en papa. Niels voelt zich alleen en onbelangrijk. Maar dan zegt papa dat Niels z’n allerbeste vriend is. Voor altijd.

Allebei even lief – vanaf ongeveer 4 jaar.
Dit verhaal gaat over een jong eendje dat zijn vader gaat zoeken. Als hij die heeft gevonden brengt zijn vader hem weer terug naar zijn moeder. De twee ouders maken veel ruzie met elkaar, en gooien verwijten over en weer. Het eendje zegt er wat van, hij vind allebei z’n ouders namelijk even lief. Dan proberen z’n ouders goed met elkaar om te gaan en heeft het eendje zijn moeder en zijn vader in zijn leven.

Papa woont in een ander huis – vanaf 4 jaar.
Dit boek vertelt het verhaal van een meisje wat eerst samen met haar ouders in een huis woont, totdat er steeds meer ruzie komt tussen vader en moeder, moeder steeds meer moet huilen en vader op enig moment zijn koffers pakt en in de stad gaat wonen. Haar ouders zijn geen vriendjes meer en gaan in aparte huizen wonen. Verschillende gevoelens krijgen een plekje in het verhaal: plezier samen, verdriet hebben, je schuldig voelen, wennen aan nieuwe dingen en je weer gelukkig voelen.

Kamil de groene kameleon – vanaf ongeveer 4 jaar.
Dit boek maakt de verschillen tussen papa en mama heel duidelijk. Ook de verwarrende gevoelens van de kinderen in de twee verschillende werelden komen duidelijk naar voren. Kamil de kameleon krijgt goede tips hoe hij om kan gaan met de situatie. Het boekje is heel verhelderend en duidelijk te begrijpen doordat er gebruik gemaakt wordt van verschillende leefwerelden in verschillende kleuren.

Van alles twee – leeftijd 4-7 jaar.
Dit boek gaat over twee kinderen van 4 en 6 jaar van gescheiden ouders. Er zijn verschillende korte fragmenten uit hun leven waarin allerlei gevoelens rondom een scheiding voorkomen. Bijvoorbeeld buikpijn na overgangsmomenten, bedplassen, schuldgevoel, missen van een ouder, alles is anders, vragen, loyaliteit etc. Ook bevat dit boekje uitleg en tips voor ouders/verzorgers.

Mama’s nieuwe vriend – vanaf ongeveer 5 jaar.
Dit verhaal gaat over een jongetje dat gaat kennismaken met de nieuwe vriend van mama. Hij ziet er erg tegenop en heeft slechte verwachtingen. Hij wacht op het moment waaruit blijkt dat die verwachtingen kloppen, maar uiteindelijk valt het toch best mee en hebben ze een fijne dag in het voetbalstadion.

Geen kusjes van mij – vanaf 5 jaar.

Dit boekje heeft verschillende doorlopende verhalen over Doris waarin verschillende thema’s aan bod komen;
Alleereerst hoort Doris de ruzie tussen haar ouders. Ze huilt uit bij haar kleuterjuffrouw op school. Dan gaat haar papa gaat verhuizen, Doris vertelt dit aan een vriendinnetje.
De moeder van Doris krijgt een nieuwe vriend, dat vind Doris helemaal niet leuk. De nieuwe vriend blijft slapen, maar Doris wil niet dat hij blijft slapen. Ze is boos en legt een briefje bij mama op bed ‘geen kusjes van mij’. De volgende dag vertelt mama het verhaal van ik hou van jou – taarten. Dit zijn heel veel verschillende taarten, waarvan geen puntje af gaat. De ik hou van jou taart van Doris blijft nog altijd even groot, het is zelfs de grootste! Vervolgens lees je over de verjaardag van Doris. Ze is eerst jarig bij papa en dan jarig bij mama en haar nieuwe vriend. Uiteindelijk trouwt haar mama met de nieuwe vriend, waarbij Doris een briefje geeft met heel veel kusjes. Eind goed, al goed.

Julia heeft twee huizen – vanaf ongeveer 6 jaar.
Julia woont in twee huizen: een huis met papa en een met mama.  De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding, zoals verhuizing van een van de ouders, gevoel over de scheiding, loyaliteit gevoelens, een nieuwe stiefouder, een nieuw broertje of zusje.
Stijntje stoer – voorleesboek vanaf 4 jaar en leesboek vanaf 6 jaar.
Stijntje wacht op telefoon van papa. Als ze sterk en stoer is belt papa haar op! Maar wachten.. en wachten.. Dan belt Stijntje haar vader zelf, alleen hij neemt niet op. Met de juf spreekt Stijntje af dat ze met de klas naar zijn werk gaan. Hier zegt Stijntje wat ze van haar vader verwacht, (bellen). Vader gaat dit direct doen, dus nu moet ze ook heeel snel zijn. Stijntje is net op tijd thuis, want daar belt papa al op!

Mijn twee vaders. – voorleesboek vanaf 4 jaar en leesboek vanaf 6 jaar.
Luuk zijn ouders zijn uit elkaar, maar ondanks dat hebben zij nog goed contact. De beste vriend van papa is de nieuwe vriend van mama. Papa en die vriend beginnen samen een bedrijfje en iedereen gaat fijn bij elkaar in de buurt wonen.

Boy, een jongen zoals ik – leesboek vanaf 7 jaar.
Alles gaat mis in het leven van Boy, hij heeft veel ruzie met mama en nauwelijks contact met zijn vader. Als hij met zijn vader naar een chique restaurant gaat is dat helemaal niet zo leuk. Vader vertelt veel over een collega, waarover Boy al enige vermoedens heeft. Vader weet niet zo veel over Boy en over zijn leven. De vriend van zijn moeder heeft een idee; Boy maakt strips van zijn belevenissen en dit wordt geplaatst in een tijdschrift. Vader kan in deze strips lezen wat zijn zoon allemaal mee maakt.

Vaders, moeders, hardgekookte eieren – voorleesboek vanaf 6 jaar en leesboek vanaf 8 jaar.
Nikkie en jan hebben een geheime hut, waar ze hun geheimen opschrijven in een schrift. Dan schrijft Nikkie over de ruzie en scheiding van haar ouders. Nikkie wil eigenlijk liever bij haar vader wonen en weet niet zo goed hoe ze dat moet zeggen. Ze krijgt hulp van jan en haar opa en gaat uiteindelijk bij haar vader wonen.

Het drakenpad – voorleesboek vanaf 6 jaar en leesboek vanaf 8 jaar.
Dit boek gaat over Floortje, Floortje woont sinds kort met haar moeder in een nieuw huis. Ze mist haar vader heel erg en kan er soms niet van slapen. Hij stuurt Floortje een knuffel om haar te troosten. Met deze knuffel gaat ze naar het Drakenpad, maar dan wordt ie ontvoerd.. Daar leert Floortje Eddie kennen, en samen zorgen ze dat de knuffel weer terug komt. Eddie wordt een goede vriend, aan wie Floortje haar geheim over papa-mama toevertrouwd. Als papa langskomt laat Floortje het drakenhuisje zien, ook papa vind dit een heel mooi plekje. Hij gaat langs bij de gemeente en kan dit huisje huren, zo krijgen ze weer een plekje voor hen tweeën. (Zonder nieuwe vriendin en stiefbroer..)

Heen en weer – leeftijd 8 -12 jaar.
In dit boek staat alles wat kinderen zouden moeten weten over een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips en dingen om te doen om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.

Gewoon gelukkig – vanaf 9 jaar.
Dit boek zit boordevol ideeën over hoe je een leuker en fijner leven kunt leiden. Dit is door een meisje van negen jaar geschreven voor andere kinderen.

Het geheim van Lena Lijstje – vanaf 9 jaar.
Lena’s ouders zijn uit elkaar, dit was de eerste zomervakantie apart van elkaar. De vader van Lena heeft een nieuwe vriendin (oorzaak) en stiefkinderen. Lena wil hier niets mee te maken hebben, ze saboteert de boel en zet zich tegen hen af. Haar moeder wordt lesbisch en Lena is verliefd op haar stiefbroer. Dat maakt het allemaal nog ingewikkelder. Ze heeft veel verwarrende gevoelens en gedachten die ze voor zichzelf op een rijtje zet door het maken van lijstjes.

Het verdriet van Lars en Lotte – vanaf 9 jaar.
Lars z’n vader krijgt een relatie met de kapster uit het dorp. Lars voelt zich alleen en verlaten en begrijpt er niets van. Samen met Lotte en zijn vriendje bedenken ze een plan om die mevrouw een lesje te leren. Totdat de meester er achter komt, die fijne aandacht heeft voor deze kinderen van gescheiden ouders. Incl. lesbrief voor leerkrachten. Het boek biedt openingen voor een gesprek in de klas over verschillende thema’s als vriendschap, echtscheiding en vertrouwen.

Kinderen en echtscheiding – lees- en werkboek vanaf 9 jaar.
Thomas van twaalf jaar heeft een dagboek waarin hij schrijft over (de verwerking) van de scheiding. Hij doorloopt allerlei gevoelens en fasen. Bij elke dag staan vragen om over na te denken of om te behandelen met kinderen.

Verdriet met mayonaise – vanaf 10 jaar.
Leentje ontdekt dat haar vader een affaire heeft. Ze worstelt hier mee en neemt een vriendje + diens opa in vertrouwen. Haar moeder verandert, met enige hulp en aansturing van Leentje, in positieve zin. De relatie tussen haar ouders krijgt weer een boost. Haar ouders blijven wel bij elkaar.

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama – vanaf 12 jaar.
Een verhaal van kinderen uit negen verschillende gezinnen. Dit boek maakt het emotionele proces van echtscheiding bespreekbaar. Dit boek geeft ook veel herkenningspunten.

Mijn ouders gaan scheiden … en ik dan? – vanaf 12 jaar.
In dit boek komen tientallen jongeren aan het woord die vertellen over hun eigen ervaringen. Zij vertellen over de moeilijke kanten van de scheiding van hun ouders, maar ook over de positieve veranderingen na de scheiding.

Ouders uit elkaar… heb ik dat?! – 13-16 jaar.
Een boek met ervaringsverhalen van jongeren. Het boek bevat veel herkenbare situaties voor jongeren. Tussendoor worden informatie, tips en praktische adviezen gegeven.
…Deze lijst is niet volledig, er zijn nog veel meer goede boeken m.b.t. kinderen en echtscheiding. Welk boek vind jij een aanrader? Laat je reactie achter!
Heb je een goede tip? Laat het me weten, dan voeg ik het boek toe aan deze lijst!