Deze week deel ik graag een hele leuke activiteit, om samen met je kind te gaan doen.
Kijk eventueel eerst de film ‚binnenstebuiten’ met elkaar en download daarna deze kleurplaat.
Laat je kind de afbeeldingen kleuren en ga er zelf ook lekker bij zitten om mee te kleuren. Dit zorgt er voor dat er een gezellig moment ontstaat waarbij jullie samen in actie zijn. Wanneer je naast elkaar zit te kleuren kun je een gesprekje voeren over de afbeeldingen die je ziet. “Hoe zou hij zich voelen? Wat denk je, hoe voelt zij zich?”
Vraag door op de antwoorden die je kind geeft:
- Vraag door op wat je kind ziet: “Hoe zie je dat zij blij is?” “Hoe kun je zien dat zij verdrietig is?”
- Vraag door op wat je kind denkt: “Waar zou hij bang voor zijn?” “Wat denk je, wat maakt hem zo boos?”
- Vraag door op wat je kind voelt: “Wanneer voel jij je blij?” “Wat maakt jou verdrietig?” “Of bang?”
- Vraag door op wat je kind doet: “Wat doe jij als je boos bent?” “Wat doe jij als je iets niet leuk/ vies vindt?”
- Vraag door op het inlevingsvermogen van je kind: “Wat zou haar helpen om zich minder verdrietig te voelen?” “Wat zou hem helpen als hij zo boos is?”
- Vraag door op het eigen inzicht/ de zelfkennis van je kind: “Wat helpt jou als je verdrietig voelt?” “Wat helpt jou als je boos bent?”
- Vertaal dit naar jullie situatie: “Dus als jij boos bent, helpt het jou om naar je kamer te gaan en even met rust gelaten te worden. Klopt dat?” “Fijn om te weten, dan kan ik daar volgende keer ook rekening mee houden!”
Het is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en sociale-emotionele ontwikkeling van je kind in hoeverre deze vragen goed begrepen worden en in hoeverre er een antwoord op gegeven kan worden. Help je kind eventueel door zelf ook voorbeelden te geven.
Bijvoorbeeld:
“Ik zie dat hij boos is doordat de wenkbrauwen helemaal naar binnen staan, kijk zo!” (En doe het met je eigen gezicht na, grote kans dat je kind hier op reageert door te lachen of het zelf ook na te doen.)
“Ik denk dat hij bang is om fouten te maken. Dat heb ik ook wel eens, en jij?”
“Ik voel me blij als we gezellige dingen doen samen, zoals nu, wanneer voel jij je blij?”
“Als ik verdrietig ben, vind ik het fijn om met een vriendin te praten. Zij kan me troosten en dan voel ik me weer rustiger.”
“Als ik iets niet leuk vind, dan vertel ik dat zodat ik er met diegene over kan praten. Dat lucht op.”
“Ik denk dat het helpt om dingen samen te doen en helpende zinnen te horen, dan is hij vast minder bang om fouten te maken.”
“Als ik boos ben, helpt het als ik heel hard op de grond stamp of op papier kras. En vroeger leerde ik van mijn juf dat tot 10 tellen ook helpt.. Helpt dat bij jou ook? Of heb jij andere goede manieren die je helpen?”
Op deze manier kunnen er leuke, ontspannen gesprekjes op gang komen tussen jou en je kind terwijl jullie lekker samen bezig zijn. Geef je kind ondertussen complimenten over hoe geconcentreerd hij/zij kleurt, hoe goed hij/zij de emoties (her)kent en hoe knap hij/zij dingen vertelt. Dit zorgt voor een gezellige en positieve sfeer.
Als de poppetjes zijn ingekleurd kun je deze uitknippen en op een saté prikker plakken. Je kind kan dan met de poppetjes de verschillende emoties naspelen. Sommige kinderen vinden het leuk om de poppetjes vaker te gebruiken, bijvoorbeeld om aan je te laten zien hoe zij zich op een bepaald moment voelen/ voelden. Erg leuk om op deze manier in gesprek te gaan met je kind. Want al die emoties, die hebben een functie.
Ik wens je veel teken- klets- en speelplezier!
Leuk als je hieronder laat weten hoe het voor jullie was!