Wat kun je doen bij extreme woedeaanvallen, waarbij een kind zichzelf beschadigd.
Ik sprak laatst een ouder die vertelde over de woede uitbarstingen van haar kind. Bij extreme woede uitbarstingen kunnen kinderen zichzelf pijn doen. Bijvoorbeeld door zichzelf te knijpen, tegen de benen te schoppen, met het hoofd ergens tegen aan te bonken of een pluk haar uit te trekken.
Zo ook in deze situatie. Tijdens zo’n woedeuitbarsting ging haar kind heel hard krijsen, op een boksbal slaan maar ook zichzelf pijn doen. Vooral dit laatste vond deze moeder heel vervelend. Vooral voor haar kind, maar het is daarnaast ook zeker pijnlijk voor een ouder om dit te zien. Je wil je kind hiervoor beschermen.
Speciaal voor haar schreef ik daarom een aantal tips, toegespitst op hun situatie. Toch wil ik deze ook graag met jou delen, wellicht herken jij de situatie en heb jij ook iets aan deze tips!
Sommige kinderen zijn ontzettend boos op iets of iemand, maar kunnen deze woede niet naar diegene uiten. Wanneer dit niet kan zijn kinderen geneigd om deze boosheid dan maar deels naar binnen of op zichzelf te richten. Zij gaan zichzelf pijn doen.
Het is moeilijk voor een ouder om dit te zien. Boos worden of dit gedrag veroordelen is een logische reactie, maar dit werkt uiteindelijk averechts.
Wanneer een kind zo’n woedeuitbarsting heeft ervaart hij/zij zeer intense en heftige emoties. Het is een duidelijk signaal dat hij/zij in de knoop zit met zijn/haar emoties en -op dat moment- niet weet hoe hier mee om te gaan.
Door zichzelf pijn te doen vlucht een kind voor de, overweldigende, negatieve gevoelens die hij/zij ervaart. Gevoelens welke je kind waarschijnlijk helemaal niet wil voelen.
Mijn advies is om op het probleem in te gaan en met je kind te praten over wat hem/haar zo van slag maakt. Wanneer je hier begrip voor toont, geeft dit een gewaardeerd en veilig gevoel.
Daarnaast is het goed om, op een rustig moment, met je kind op zoek te gaan naar manieren waarop hij/zij de emoties en spanningen kan reguleren. Vraag ook naar de eigen motivatie van je kind om te stoppen met zichzelf pijn doen en welke ideeën hij/zij hier over heeft.
Ga samen op zoek naar alternatieven en schrijf deze bijvoorbeeld op een lijst, denk aan;
– Elastiekje om je pols
– IJsblokjes vasthouden
– Hard rennen
– Stampen
– Dansen op harde muziek
– Krassen op papier
– Negatieve gedachten, emoties of woorden opschrijven en evt. verscheuren
– Met hockeystick of vuisten op de boksbal slaan
Vraag waar je kind behoefte aan heeft op zo’n moment, wat helpt hem/haar om zich weer rustig te voelen?
Maak bijvoorbeeld een koffertje met dingen die je kind fijn vindt, om zijn/haar ’zelfbeschermende kracht’ te vergroten. Je kunt hierbij denken aan;
– Mooie muziek
– Een leuk boek
– Een schrift waarin je kind zijn/haar gedachten en gevoelens van zich af kan schrijven
– Een goed gesprek met…
– Een dikke knuffel van…
– Een geurzakje waar hij/zij aan kan ruiken
– Een lekkere douchegel en en warme douche/bad
– Handen of voeten masseren met massageolie
– Een knuffel waar je kind even mee op bed/ de bank kan liggen
– Afleiding, ontspanning door…
Ik hoop dat deze tips jullie helpen en jullie een manier kunnen vinden waarop je kind met zijn/haar heftige emoties om kan gaan, zonder daarbij zichzelf of anderen pijn te doen. Mocht je toch nog vragen hebben of ondersteuning wensen, neem gerust contact met me op!