Iedereen heeft een eigen opvoedingsstijl. Dit heeft o.a. te maken met je eigen verleden, je persoonlijkheid en de normen en waarden die je wil meegeven.
Iedereen is verschillend en iedereen heeft hierin dan ook een eigen voorkeur, met een opvoedingsstijl die het best bij je past.
Zowel gescheiden ouders als ouders die nog bij elkaar zijn denken verschillend over bepaalde onderwerpen. Het verschil is dat ouders die nog bij elkaar zijn, over het algemeen, gemakkelijker overeenstemming kunnen bereiken. Voor gescheiden ouders is dit een stuk ingewikkelder.
Daarnaast ga je na de scheiding allebei je eigen leven en richt je jouw leven in op een manier die bij jou past. Hier hoort jouw manier van opvoeden ook bij. Je ex-partner doet hetzelfde en kiest hierin ook zijn/haar eigen weg.
Het resultaat hiervan is dat de verschillen tussen de regels, in de verschillende huizen waar je kind woont, groter worden. Beide ouders gaan hun leven en opvoeding immers op hun eigen manier inrichten.
Een vraag die vaak gesteld wordt is of dit verwarrend is voor kinderen. Dat ligt er maar net aan…
Het kan verwarrend zijn voor kinderen, maar het hoeft niet perse. Dit verschilt per kind. De meeste kinderen weten goed hoe zij om kunnen gaan met verschillen. Op school en bij opa/oma zijn er immers ook andere regels.
Wel kan het zo zijn dat kinderen vergeten welke regel bij welke ouder hoort. Je kind laat bijvoorbeeld zijn schoenen aan, terwijl de schoenen bij jou in huis altijd uit moeten. Of je kind zet uit school gelijk de televisie aan, terwijl bij jullie in huis de regel is dat deze na vijf uur ’s middags aan mag.
Misschien overbodig om te zeggen maar je helpt je kind het meest door begrip voor je kind te hebben in dit soort situaties. Help je kind vervolgens door hem er aan te herinneren wat de regels in jouw huis zijn. Er wordt verwacht dat jullie kind zich steeds aanpast, het is daarom belangrijk om duidelijk te zijn over de regels in huis. Maak de afspraak dat je kind zich houdt aan de regels in het huis waar hij op dat moment is.
Natuurlijk is het wel het fijnst voor je kind als zo veel mogelijk regels hetzelfde zijn, en beide ouders min of meer op een lijn zitten qua opvoeding. Dit is duidelijk een het geeft een veilig en stabiel gevoel als regels in beide huizen op elkaar lijken, zonder al te grote verschillen. Daarnaast is het makkelijk als dit zo veel mogelijk hetzelfde is, omdat je kind er dan niet steeds over na hoeft te denken.
Het wordt verwarrend voor kinderen als de regels totaal verschillend zijn;
- Als je kind bij jou om 8 uur op bed moet liggen en bij de andere ouder zelf mag weten hoe laat hij gaat.
- Als je kind van jou een mobiele telefoon mag gebruiken en bij de andere ouder niet.
- Wanneer je kind bij jou zelf zijn kamer moet opruimen en bij de andere ouder nooit iets hoeft te doen.
Het is belangrijk om als ouders de grote lijnen samen te bespreken. Beperk je hierbij tot datgene wat jullie echt belangrijk vinden. Hou je vervolgens allebei aan de gemaakte afspraken.
Verder adviseer ik je om de keuzes qua opvoeding van de andere ouder te accepteren. Zeur er niet over dat je kind bij de andere ouder een extra snoepje krijgt of een half uur later op bed ligt dan jij dat zou doen. Maar bewaar je energie voor wat echt belangrijk is.
Over welke regels zijn jij en de andere ouder het eens en waarover hebben jullie verschillende regels? Ik lees je reactie graag onder dit artikel.