Het is de nachtmerrie van veel gescheiden moeders: dé nieuwe stiefmoeder! Dat was bij alleenstaande moeder Candice dan ook niet anders. Ze moest niets weten van de nieuwe liefde van haar ex én was als de dood dat deze vrouw haar plekje als moeder zou inpikken. Toch liep het allemaal anders en heeft Candice ontzettend veel respect voor deze vrouw. In een bijzonder openhartige brief bedankt ze de stiefmoeder van haar dochtertje met liefdevolle woorden.

Een prachtig voorbeeld wat ik graag met je deel! Zou jij ook een lieve brief kunnen schrijven aan de stiefmoeder of stiefvader van je kinderen? Een complimentje op een kaart? Een appje waarin je je waardering uitspreekt? Probeer maar eens, en laat je inspireren door deze prachtige brief van Candice;

“Aan mijn dochters stiefmoeder,
Ik wilde je niet. Jij maakte geen onderdeel uit van mijn plan. In mijn dromen over de toekomst kwam jij niet voor. Ik zou een gezinnetje stichten met mijn man en kinderen, niet jij.

Ik betwijfel of jij mij ooit in jouw leven hebt gewild. Of je gepland had om moeder te worden van een kindje dat je niet zelf hebt gebaard. Ik durf te wedden dat je droomde van een familie met een man en jouw kinderen én zonder mij en mijn dochter. En ik wed dat je dolgraag moeder wilde worden en dat je nooit had gedacht dat dit moment zou aanbreken op je bruiloft in plaats van de dag van je bevalling.

God had andere plannen toen hij mijn familie in tweeën splitste en ik wist dat je op een dag zou komen. In mijn hoofd was je een afschuwelijke vrouw die mijn dochter niet zou beschouwen als moeder, nooit! Ik hoopte dat je niet aantrekkelijk zou zijn én vooral dat mijn dochter niet tegen je op zou kijken. Ik moest er niet aan denken dat een andere vrouw mijn plekje als moeder in zou nemen.

En toen was je daar …

Je was totaal niet wat ik had verwacht. Je zou afschuwelijk zijn, weet je nog? Maar dat was je niet, je was prachtig. Je zou een gemene, oude heks zijn, weet je nog? Maar dat was je niet, je was een lieve, jonge vrouw. Mijn plannen vielen in duigen.

De blik in je ogen vertelde dat je het net zo moeilijk vond om mij te ontmoeten als ik jou. Ik kon dan ook niet anders dan milder worden. En dan die vriendelijke glimlach! Ik was echt van plan om je te haten. Waarom verpestte je mijn plan? Ik wilde je verafschuwen, maar je maakte het direct onmogelijk en al heel snel was ik dankbaar dat je was verschenen.

Vanaf het begin accepteerde je onze dochter en hield je direct onvoorwaardelijk van haar én haar vader. Een geschenk voor ons allemaal. Je betrekt haar bij alles wat je doet en geeft haar het gevoel dat ze geliefd en geaccepteerd wordt. Je stelt de relatie met haar en haar vader altijd boven die van jezelf. Iets wat alleen een dappere en moedige vrouw kan.

Op het moment dat haar vader en ik besloten om te gaan scheiden, wist ik dat er een tijd zou komen waarin ik er als moeder niet altijd voor haar zou kunnen zijn. Ik ben dan ook zo dankbaar dat jij er op die momenten wél bent. Nu heeft ze ook in haar andere huis een moeder die ervoor haar is. Ik ben zo dankbaar dat jij dat voor haar doet.

Toch heb je mijn positie als moeder vanaf het begin gerespecteerd en ik waardeer het ontzettend dat je contact met mij opneemt als je even niet zo goed weet of je wel goed handelt als het om onze dochter gaat. Ik weet dat onze band bijzonder is en dat het niet vaak voorkomt dat een moeder en stiefmoeder elkaar eraan herinneren om liefdevol met elkaar om te gaan. Je bent echt een geschenk.

Onze dochter zal opgroeien met meer liefde dan ik ooit had durven dromen. Het was niet haar keuze om groot te worden met gescheiden ouders. Hoewel ik dat haar nog steeds niet toewens, ben ik wél ontzettend dankbaar dat ze nu opgroeit met vier ouders die van haar houden en haar respecteren.

Ik weet hoe het is als een moeder en stiefmoeder elkaar niet accepteren. Dit maakt mij alleen maar meer dankbaar voor het feit dat wij wel het belang van onze dochter altijd vooropstellen. Bedankt dat je zo volwassen bent om een co-ouder voor onze dochter te zijn.

Ik beloof je dat ik je altijd zal respecteren. Ik beloof je dat ik je nooit uit het leven van mijn dochter zal houden of je het gevoel geven dat je geen moeder voor haar bent. Ik beloof je dat zal benadrukken hoe dankbaar ze moet zijn met twee sterke en moedige vrouwen in haar leven die samen haar moeder willen zijn.

Kostbare vrouw, je bent een zeldzaam en prachtig juweeltje. Ik hou van je!”


 

Wow.

Ik raak ontroerd van deze mooie woorden. Bijzonder vind ik het. Deze brief is het hele internet over gegaan, heeft in verschillende kranten gestaan. En dat is niet voor niets. Ik denk dat dit te weinig gezegd wordt. Dat er te veel gekeken wordt naar al het verkeerde, naar alles wat niet deugt. Maar zeg nou zelf; het is toch veel fijner om waardering en liefde naar elkaar uit te spreken?

Ik wil je graag uitdagen om dat deze week eens te doen. Naar bijvoorbeeld de stiefouder van jouw kinderen. Of je ex-partner. Je mag hieronder in het reactieveld even oefenen. Welk compliment kan jij geven? Waarin waardeer jij de ander?

Ik begin vast; Ik waardeer het dat jij de tips, blogs en artikelen leest. Ik waardeer het dat jij open staat voor mijn adviezen. Ik waardeer het dat jij je inzet om de schade te beperken en je kind zo veel mogelijk te steunen. Ik waardeer het dat je er bent. ♥