Zondag is het Moederdag. Een speciale dag voor moeders en hun kinderen. Zeker voor jongere kinderen is dit een spannende en bijzondere dag. Zij mogen hun moeder deze dag extra in het zonnetje zetten!

Moederdag… Het lijkt heel vanzelfsprekend. Toch kan dit ingewikkeld zijn als ouders zijn gescheiden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kinderen dit weekend toevallig bij hun vader zijn. Hoe doe je dit dan met moederdag?

  • Moet je kind zijn/haar cadeautje en knutselwerkje maar een andere keer geven en moederdag ongemerkt voorbij laten gaan? Het is immers ‘jouw weekend’.
  • Of ga je onderhandelen over het schema; “Oké.. Dan zijn ze dit weekend bij jou, maar dan wil ik volgende maand een extra weekend met de kinderen doorbrengen.”
  • Of laat je het schema even los en kijk je naar de wensen en belangen van je kind?

Hoe ingewikkeld een dag zoals moederdag is, of gemaakt wordt, hangt vaak af in hoeverre jij en de andere ouder ‘on speaking terms’ zijn. Probeer je hier dus voor in te zetten en overleg op rustige en respectvolle wijze wat er in jullie situatie mogelijk is.

Laat kinderen naar hun moeder gaan op moederdag.
Voor kinderen is het fijn om moederdag met/bij hun moeder door te brengen. Zij hebben op school of de opvang hard gewerkt aan een mooie knutselwerkje of een gedichtje geoefend. Er is gesproken over ontbijtjes op bed en extra knuffels geven. Dit zijn leuke momenten, waarbij kinderen soms als dagen uitkijken naar de reactie van hun moeder als zij het ontbijtje en hun cadeautje geven.

Gun jij je kind dit moment met zijn/haar moeder?
Het fijnst is het als jullie kinderen de avond er voor al naar hun moeder toe kunnen, zodat zij ‘s ochtends samen een ontbijtje kunnen maken en dit op bed kunnen brengen. Zie je de lachende gezichtjes van je kinderen al voor je, als zij op hun tenen de trap op lopen en zachtjes de deur van de slaapkamer open doen? Dit zijn kleine geluksmomentjes. Dat is toch waar het om gaat?

moederdag3

 

Als de kinderen niet de avond er voor naar hun moeder toe kunnen, zorg dan dat je kinderen op de dag zelf even langs kunnen gaan om iets leuks met elkaar te doen.
Als ook dat niet lukt, is het misschien wel mogelijk om een mooie kaart te sturen of je kinderen even te laten bellen. Zoek naar mogelijkheden en kijk vooral naar wat je kind hierin het liefste zou willen. Je eigen belang dien je op deze dagen even opzij te zetten.

Maandag, op school, wordt er ongetwijfeld over nagepraat. “Hoe was het?” en “Hoe reageerde mama?” zijn vragen die de juf of meester aan je kind stelt. Het is zo fijn, als je kind dan enthousiast en open kan vertellen over de leuke dag die zij gehad hebben. Zonder dat je kind zich druk hoeft te maken om het verdriet, de pijn of de strijd van hun ouders – waardoor het voor het kind niet mogelijk was om deze dag onbezorgd te kunnen vieren.

Bedenk dat je kind niets kan doen aan de strijd, kijk naar wat er mogelijk is en hoe je je kind en zijn/haar moeder deze dag voorop kan zetten.

En om het nog mooier te maken;
Het zou toch geweldig zijn als ook de vaders, de moeders van hun kinderen op deze dag kunnen bedanken voor het leven wat zij aan hun prachtige kind hebben gegeven? Ik geloof dat dit mogelijk is. Zelfs ook als je gescheiden bent… Zou jij dit kunnen?


Naast bovenstaande, belangrijkste tip, zijn er nog een aantal situaties om rekening mee te houden op deze dag. Want wat is de rol van de stiefmoeder? En hoe ga je er mee om als je kinderen hun moeder niet meer zien?

De rol van de stiefmoeder op moederdag.
Heb je een nieuwe relatie en heeft je kind dus een stiefmoeder? Zeg nooit tegen je kind dat hij/zij het gemaakte cadeau wel aan de stiefmoeder kan geven. Jouw nieuwe vriendin is immers niet de moeder van je kind, hoe leuk het contact onderling ook kan zijn.
Het cadeautje is gemaakt voor een speciaal persoon, de enige echte moeder. Als je merkt dat je kind ook graag iets aan zijn/haar stiefmoeder wil geven, is het beter om samen iets anders voor de stiefmoeder te maken of te kopen.

Kinderen die hun moeder niet meer zien.
Er zijn ook kinderen die hun moeder niet meer zien, bijvoorbeeld door frustratie van een niet welwillende ouder. Als kinderen hun moeder niet zien, kan moederdag een verwarrende dag zijn. Kinderen kunnen zich gek, raar of verdrietig voelen op zo’n dag. Geef je kind de ruimte om dit gevoel er te laten zijn en vraag hoe zij deze dag willen invullen. Bespreek in hoeverre je hier aan tegemoet kunt komen.

Moederdag en de vriend van moeder.
Heb je een (nieuwe) vriend? En blijft deze bij je slapen? Voor moeders met een nieuwe partner is het belangrijk om het volgende in hun achterhoofd te houden. Realiseer je dat dit beladen kan zijn voor je kind, bijvoorbeeld als hij/zij een ontbijtje op bed wil brengen. Zeker als kinderen al wat ouder zijn, zou het kunnen dat dit hen er van weerhoudt om je slaapkamer in te lopen. Wellicht kan het helpen als je vriend al eerder op staat en kijkt of de kinderen hulp nodig hebben bij het maken van het ontbijt. Op deze manier is het ontbijt echt voor jou als moeder en is het misschien makkelijker voor de kinderen.
Ik hoop dat bovenstaande tips helpen, om een gezellige, liefdevolle, ontspannen en onvergetelijke moederdag te kunnen vieren! Enjoy!