Positiviteit helpt

Een scheiding kost over het algemeen veel energie.
Het is een moeilijke periode voor jou, voor de andere ouder en voor je kinderen.

Je denkt aan alle gevolgen en negatieve veranderingen. Je wordt snel verleid tot negativiteit en strijd. Ook zie je sneller de tekortkomingen van de andere ouder en focust hier je aandacht op. De kans is groot dat je vast komt te zitten in en spanning ervaart.

Wanneer je op dit punt bent, is het moeilijk om nog de positieve kanten van de situatie en de positieve eigenschappen van de andere ouder te kunnen zien. Toch geloof ik in de kracht van positiviteit! Positiviteit helpt!

  • Ik geloof in positiviteit.
  • Ik geloof dat dit helpt om het beste van de situatie te maken.
  • Dit gaat je vooruit helpen.
  • Ik geloof dat dit je een goed gevoel geeft.
  • Ik geloof dat je hierdoor in je kracht komt te staan.

Complimenten

Ik stimuleer je graag om ook positief te denken. Zowel over de situatie, over jezelf als over de andere ouder.

Je kunt niet veranderen wat er gebeurt in je leven, je kunt wel veranderen hoe je hier mee omgaat.

Ik wil je vragen om drie complimenten te bedenken. (Meer mag ook)

  • Bedenk en geef een compliment aan jezelf, aan je kind of aan de andere ouder

Het Complimentenspel kan hier ook goed bij helpen.

Complimentenspel

Een goed compliment vertelt welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt. Let er op dat je geloofwaardig bent en het compliment oprecht meent.

Ieder mens krijgt graag waardering uit zijn of haar omgeving. Complimenten geven mensen het gevoel gewaardeerd te worden. Door middel van een compliment stimuleer je de ander om dit gedrag vaker te laten zien en geef je de ander een goed gevoel over zichzelf. Complimenten zorgen voor een betere sfeer en helpt om het positieve gedrag vaker te zien.

Door het geven van jouw complimenten bevorder jij de sfeer en de communicatie onderling.

Wellicht vind je het moeilijk om iets te bedenken voor de andere ouder. Denk dan aan de eigenschappen van de ander waar je ooit op gevallen bent, wat trok je aan in de ander? Waarin bewonderde je de ander? Wat vind je dat de ander goed doet?

Wanneer je bewust gaat kijken op welke punten je jezelf, de andere ouder en je kind een compliment kan geven. Ontdek je vast dat er best veel dingen zijn die goed gaan en gewenst zijn.

En wie zelf nog een extra positiviteits-boost kan gebruiken; vraag welke eigenschappen anderen in jou bewonderen en waarderen. Hier krijg je ongetwijfeld een goed gevoel van!

Ontvang de complimenten die je krijgt door de ander te bedanken voor zijn/haar compliment naar jou. Kleineer of ondermijn het compliment niet. Veel mensen hebben de neiging om het af te zwakken door te zeggen ‘het is geen moeite’ of ‘het valt wel mee’. Hiermee doe je jezelf tekort. Een simpel ‘dankjewel’ volstaat!

Positieve toekomst

Wat helpt jou om positief te blijven tijdens en na de scheiding? Deel jouw tips als reactie hieronder!

P.s. Geef wat positieve energie terug door de Facebook pagina van Stoere Stappen te liken!

complimentenspel