IMG_2340Van 7 t/m 18 oktober is het de kinderboekenweek. Het thema van de kinderboekenweek dit jaar is „Raar maar waar” m.b.t. de wetenschap.

Er is nog veel meer ”Raar maar waar…”
…bijvoorbeeld wanneer kinderen horen dat hun ouders uit elkaar gaan, dat hun moeder opnieuw verliefd is of hun vader na de scheiding juist meer met hen onderneemt. Kortweg, de verandering na een scheiding. Deze veranderingen noemen kinderen vaak ‚raar’ – Raar maar waar. 
Zij moeten er nog aan wennen, bij het ene kind duurt dit langer als bij het andere kind. Geef je kinderen de tijd die hij/zij nodig heeft om hier aan te wennen.

Daarnaast zijn er veel middelen die kunnen helpen om dit wat makkelijker te maken voor je kinderen. Het gebruik van kinderboeken is bijvoorbeeld erg fijn.

Kinderen genieten over het algemeen erg van voorlezen, verhalen vertellen en boeken lezen. Boeken kunnen kinderen helpen om situaties wat beter te begrijpen, herkenning te vinden, hun eigen wereld te ordenen en verwarde gevoelens onder woorden te brengen. Door het lezen van verhalen en boeken met een vergelijkbare situatie als bij zichzelf kunnen kinderen alles wat er gebeurt makkelijker een plek geven.

Voor ouders kunnen kinderboeken met betrekking tot de scheiding helpen om uit te leggen wat er aan de hand is en met hun kinderen over de scheiding te praten. Heeft je kind vragen of wil het wat vertellen naar aanleiding van het boek? Luister naar je kind en neem hem of haar serieus. Geef bij jonge kinderen korte duidelijke antwoorden op de gestelde vragen, zij hebben (nog) niets aan uitgebreide antwoorden. Soms ontstaat er een gesprek na het voorlezen van een boek, soms niet. Het is niet erg als er niet direct een gesprek ontstaat, het lezen ervan helpt sowieso al bij de verwerking en het omgaan met alle veranderingen. Daarnaast vinden veel kinderen de sfeer en de aandacht voor elkaar tijdens het lezen van een boek erg prettig.

Er zijn veel boeken voor kinderen geschreven met betrekking tot scheiding.
Hoe kies je een geschikt boek?

  1. Let op de leeftijd van je kind. 
Zoek een boek wat aansluit op de leeftijd van je kind. Bij de meeste boeken/recensies staat er aangegeven voor welke leeftijd het boek geschikt is.
  2. Let op het thema van het boek.
 Zoek een boek met een vergelijkbare situatie als die van jullie. Wanneer het onderwerp vergelijkbaar is met de eigen scheiding sluit dit het beste aan bij de (belevings)wereld van je kind op dat moment.
  3. Let op of het boek je aanspreekt. 
Lees het boek eerst zelf zodat je weet waar het over gaat en het verhaal goed kunt overbrengen. Wanneer je het verhaal zelf al kent, kun je je concentreren op de reacties van je kind. Daarnaast is het belangrijk dat je je het eens bent met de boodschap die het boek meegeeft

Wil je samen met je kind een boekje lezen? Let op het volgende…

  1. Kies een moment uit waarna er ook nog ruimte is voor iets anders. Kinderen hebben de tijd nodig om even te ontspannen en alles te verwerken.
  2. Ondersteun je verhaal eventueel door spel, door gebruik te maken van een pop of knuffel. Zeker peuters en kleuters vinden dit erg leuk.
  3. Geef je kind de gelegenheid om zijn/haar gevoelens te uiten, bijvoorbeeld door het maken van een tekening. 
  4. Leg het boek op een toegankelijke plek, zodat je kind er naar eigen behoefte in kunnen kijken.

Op deze pagina vind je een lijst met kinderboeken m.b.t. scheiding. Hier kun je meer informatie lezen over de boeken om zo een goede keuze te maken voor een boek wat aansluit bij de leeftijd en de situatie van je kinderen.

Schrijf in het reactieveld waar jij op let bij het kiezen van een boek. Laat weten welk boek jou en je kinderen aanspreekt en waarom. Het is leuk en leerzaam om van elkaar te lezen welke ervaringen er zijn.