Kinderen van gescheiden ouders krijgen vroeg of laat vaak te maken met de nieuwe partners van hun ouders, zogenaamde stiefouders. Dit brengt vaak een hoop teweeg.

Je krijgt vragen als „Hoe vertel je aan de kinderen dat je een nieuwe partner hebt?” Wat is een goed moment om het te vertellen? En hoe doe je dit zo zorgvuldig mogelijk? Lees hier 7 tips!

Als je het vertelt hebt, dan volgt na verloop van tijd ook de eerste ontmoeting. Hoe doe je dat, die kennismaking? En hoe kunnen kinderen wennen aan je nieuwe partner? Ook daarvoor heb ik 7 tips, die lees je hier.

Er zijn kinderen die gek zijn op de nieuwe partners en er zijn kinderen die gek worden van de nieuwe partner en hier veel moeite mee hebben. In een van mijn andere blogs deel ik de veel gehoorde uitspraken van kinderen. Wat maakt het zo lastig voor hen? Lees hier hoe jij hier zo goed mogelijk mee om kan gaan als ouder en maak het daarmee iets makkelijker voor je kind.

stiefoudersMisschien gebeurt het helemaal niet, misschien duurt het nog lang of misschien hebben jullie de plannen al. Samenwonen met je nieuwe partner. Dit heeft ook gevolgen voor je kinderen. En de evt. kinderen van je nieuwe partner. Jullie vormen een samengesteld gezin. Dat vormt een kleurrijk geheel. Maar hoe maak je een succes van je samengestelde gezin? 

Het kan ook zijn dat je zelf geen nieuwe partner hebt. Maar je ex-partner, de andere ouder wel. Het kan zijn dat de nieuwe partner van de andere ouder invloed heeft op jouw positie als ouder. Wellicht merk je dat de nieuwe partner bepaalde taken overneemt en voel jij je buiten spel gezet als ouder. Dat is geen fijn gevoel. Je voelt je klein en onbelangrijk. Je voelt je niet gezien, niet gewaardeerd door de andere ouder. Bedenk echter dat een kind maar een echte moeder of vader heeft. De ander kan die positie nooit over nemen. Bekijk waarin je de ander kan waarderen. Wat doet de nieuwe partner voor je kind? Wat voegt hij/zij toe in het leven van je kind? Door hier naar te kijken verleg je je focus en voelt iedereen zich uiteindelijk fijner. Lees bijvoorbeeld deze brief, geschreven door een moeder, aan de stiefmoeder van haar dochter. Een prachtig voorbeeld! Laat je inspireren!

En dan zijn er ook veel gescheiden ouders die op hun beurt zelf ook stiefouder worden van de kinderen van hun nieuwe partner. Hoe geef je hier op een goede manier invulling aan?

Stiefouders dus… een nieuwe rol voor je partner EN voor jezelf. En zeker ook een nieuwe rol waar je kinderen mee te maken hebben.

Er zijn veel sprookjes waarin stiefmoeders voorkomen, dit zijn echter meestal geen vriendelijke personen. Denk aan de stiefmoeder van ‚Assepoester’, die haar als dienstmeid heeft aangesteld. Of ‚Sneeuwwitje’ die door haar boze stiefmoeder, verafschuwd wordt om haar schoonheid. Ook in het echte leven werd de stiefmoeder, vaak als gemeen bestempeld. ’Stiefouder’ klinkt ook niet heel vriendelijk en heeft nog vaak een negatieve lading.

Toch is dit gelukkig lang niet altijd het geval!

Er wordt steeds vaker gesproken over ‚Bonus-papa’ of ‚Plus-moeder’.
En zeg nou zelf… dat klinkt toch al een stuk vriendelijker!

Er zijn genoeg voorbeelden van stiefouders, bonus-papa’s en plus-moeders die, vanuit hun rol en positie, hele mooie dingen doen en betekenisvol zijn voor kinderen. Voor de kinderen van hun partner en zelfs voor anderen in een soortgelijke situatie.

Ik wil stiefmoeder Roxanne van Eijk via deze weg graag in het zonnetje zetten. Zij heeft vanuit haar ervaring als stiefmoeder en pedagoog namelijk meegewerkt aan een heel mooi middel voor co-ouders. Roxanne is mede ontwikkelaar van de HEPPEE app, welke in november 2015 is gelanceerd. Lees hier meer over de app en bekijk het interview tussen Manon en Roxanne.

Heb jij zelf te maken met stiefouderschap? Door de relatie met je nieuwe partner of doordat de andere ouder een nieuwe relatie heeft?

Bedenk dan dat een stiefouder nooit de echte ouder kan vervangen. En dat hoeft ook niet.
Kinderen en stiefouders kunnen wel een warme, liefdevolle band hebben als de omstandigheden goed zijn. Een band zoals met een speciaal persoon, een favoriet familielid of goede vriend.

En dan nog wat; stiefgezinnen op zich zijn niet slecht voor kinderen. Er zijn veel positieve aspecten. Zo leren kinderen dat je een tweede kans kunt krijgen in het leven, door te zien dat de ouder (na een verbroken relatie) opnieuw gelukkig is met iemand anders. Daarnaast kunnen kinderen in een stiefgezin lessen leren rondom flexibiliteit en verdraagzaamheid.

Gezond functionerende stiefgezinnen ontstaan echter niet vanzelf. Daar is veel tijd, inzet en inzicht voor nodig. Je komt uitdagingen tegen, valkuilen waar je wellicht in stapt en hobbels om te overwinnen. Wat kom jij tegen? Laat het weten in een reactie!

Het streven naar een goed functionerend en tevreden stiefgezin is waardevol en haalbaar. Het is vooral belangrijk om elkaar goed te blijven volgen en met elkaar te blijven communiceren. De sleutel is het overleggen met elkaar, naar elkaar luisteren, vragen stellen en vervolgens heldere afspraken maken. Vul elkaar aan en geef elkaar ruimte om allemaal je eigen plek in het nieuwe gezin vorm te geven.

En als dat lukt…
…leven jullie vast nog lang en gelukkig!