Dit zijn de laatste dagen van 2015; dagen om terug te blikken en vooruit te kijken.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Er zijn lezers die dit jaar gescheiden zijn en lezers die al jaren uit elkaar zijn. Er zijn lezers die nog bij elkaar in huis wonen, wachtend op een nieuwe plek voor een van hen en er zijn lezers die net verhuisd zijn naar een nieuwe eigen woning. Er zijn lezers die net gehoord hebben dat de ander niet met hen verder wil, en lezers die zelf dit besluit hebben genomen. Er zijn lezers die vooral terugblikken op wat zij missen en er zijn lezers die vooral vooruitkijken naar wat zij zouden willen.
Er zijn lezers die zich alleen voelen en lezers die zich juist opgelucht en fijn voelen. Er zijn lezers die nu opeens vrijgezel zijn en er zijn lezers die een nieuwe partner hebben ontmoet. Lezers die in goede harmonie met de andere ouder omgaan en lezers die flinke ruzie met elkaar hebben. Zo veel scheidingen, zo veel verschillen en tegelijkertijd ook zo veel met elkaar gemeen.

Veel van jullie komen dezelfde uitdagingen, twijfels en vragen tegen. En jullie kinderen net zo goed. Weet dat je hierin niet alleen bent, al voelt het misschien wel zo. Er zijn veel ouders die hetzelfde meemaken, voor jullie allemaal schrijf ik deze blogs met informatie en tips. Schrijf jij mee door reacties te geven? Vind ik erg leuk!

Waar zou jij in 2016 informatie over willen lezen? Laat het weten: manon@stoere-stappen.nl!

Heb je vragen, wil je persoonlijk advies? Schroom niet! Ik kijk er naar uit om je mail te lezen of je te spreken!

Voor de meesten is een scheiding iets wat je voor het eerst meemaakt… Er zijn ouders die dit nu voor de tweede keer meemaken. Of ouders die het zelf ook als kind hebben meegemaakt.

Hoe dan ook, wat jouw situatie op dit moment ook is.. soms is het goed om even stil te staan. Deze laatste dagen van het jaar zijn daar perfect voor.

 • Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?
 • Waar ben je trots op?
 • Waar heb je spijt van?
 • Wat was je meest dierbare moment?
 • Waar heb je vreselijk hard om gelachen?
 • Waardoor voelde je je verdrietig?
 • Wat maakte je boos?
 • Wie is er belangrijk voor je geweest?
 • Wanneer was je dieptepunt? En je hoogtepunt?

Leuke vragen om eens bij stil te staan. Letterlijk. Even stilstaan.
Terugkijken.

Om daarna vooruit te kijken. Want ook dat is belangrijk. Zodat je in beweging blijft. Of in beweging komt. Stap voor stap richting een positieve toekomst na de scheiding voor jou, je ex-partner en jullie kinderen.

 • Wat zijn je dromen voor 2016?
 • Wat is je diepste wens?
 • Waar verlang je naar?
 • Wat zou je in 2016 heel graag willen bereiken?
 • Hoe wil je zijn als ouder voor je kinderen?
 • Hoe wil je zijn als collega-ouder?
 • Wat is je aandachtspunt voor het komende jaar?
 • Welke intentie heb jij voor 2016?

Schrijf je antwoord op al deze vragen eens voor jezelf op. Opschrijven werkt beter dan ‘in je hoofd’ antwoord geven, door het op te schrijven wordt je je er echt meer bewust van. Neem die tijd even. Het kan fijn zijn om dit alleen te doen, het kan ook leuk zijn om dit samen met je kinderen te doen. Het is soms heel verrassend, verhelderend en verwondend om van elkaar te horen!

En hoe zou je terug willen kijken op 2016?
Als je het leuk lijkt om hier ook even bij stil te staan, heb ik een leuke opdracht voor je. Schrijf een brief naar jezelf. Met je niet-dominante hand. Een brief over 2016. Over hoe je jaar geweest is. (Je leest het goed; over 2016. Komend jaar dus.) Schrijf de brief alsof 2016 al achter je ligt. Alsof je je doelen, dromen en plannen al hebt uitgevoerd en gerealiseerd. Schrijf hoe je hier op terugkijkt en hoe je je hierbij voelt. Denk er niet bij na, maar hou je pen op papier en blijf schrijven. Gewoon doen, niet nadenken. Blijf schrijven en lees later pas terug wat er staat. Laat je verassen door wat er uit je pen stroomt. Laat je verassen door de woorden op papier. (Door met je niet-dominante hand te schrijven, schrijf je meer vanuit je onderbewuste. Probeer maar eens uit!)

Leg de brief vervolgens weg. 365 dagen. En lees dan wat er uit is gekomen.

terugblikken en vooruitkijkenIk ben heel benieuwd hoe jouw jaar er uit komt te zien!

Ik wens je al het goede toe, dat al jouw wensen en dromen uit mogen komen.

Fijne jaarwisseling. XXX