parentificatie3In dit artikel wordt uitleg gegeven over de verschillende vormen van parentificatie.

Wil je weten wat parentificatie is? Dat kun je lezen via deze link.

Er zijn verschillende vormen van parentificatie:

 

 

Het kind dat kind moet blijven.
Er zijn ouders die het moeilijk vinden om hun kind los te laten uit angst om de zorgfunctie te verliezen. Deze ouders willen hun kind graag klein houden. Het kind ’moet’ kind blijven. Dit zijn vaak enigst kinderen, laatste kinderen in de rij of nakomelingen.

Het kind dat zorgt.
Sommige ouders zijn niet in staat om voor hun kinderen te zorgen. Dit kan door verschillende oorzaken komen, denk bijvoorbeeld aan ziekte/verslaving/depressie. In gezinnen waar dit speelt, zie je vaak dat het oudste meisje de zorg voor de andere kinderen op zich neemt.

Het kind als ouder.
Hier wordt mee bedoeld dat het kind een volwassen rol en bijbehorende taken op zich neemt, omdat ouders daar onbewust om vragen. Dit kind wordt als een gelijke behandeld. De dochter is bijvoorbeeld de beste vriendin van moeder.

Het kind als partner.
Emoties die je voorheen met je partner zou delen, deel je nu met je kind. Deze vorm is, helaas, in een hoog tempo aan het toenemen. Veel kinderen worden de dupe van het verdriet, de angst, de woede of de machtsstrijd van een of beide ouders.

Het kind als ouder van de ouder.
Het kind gaat zich ontfermen over de ouder en roept hem of haar tot de orde.

Daarnaast zijn er kinderen die voldoen aan de (soms narcistische) gedragsverwachtingen van ouders:

Het brave kind.
Het kind probeert de ouder te helpen door te vermijden dat er door het kind problemen komen. Het kind gaat in alles mee en wil perfect zijn.

De zondebok.
Er is veel spanning tussen ouders en het kind leidt de spanning tussen de ouders af naar zichzelf. Het kind gaat als een soort bliksemafleider fungeren, door zelf lastig te zijn.

Daarnaast zijn er soms ouders die hun kind bijvoorbeeld geen liefde, aandacht of bevestiging kunnen geven, omdat zij dit zelf ook niet hebben gehad.

Dit zorgt voor een verstoorde balans met hun kind. De ontwikkeling van hun kind wordt in de kiem gesmoord en deze kinderen ontwikkelen gevoelens van minderwaardigheid en onbelangrijkheid. Dit zorgt er voor dat het extra moeilijk is voor deze kinderen om hun positie in de maatschappij te bepalen.

Herken je een van deze situaties bij jezelf en je kind?
Hier lees je over hoe je parentificatie kunt voorkomen/wat je kunt doen.

Het is zinvol om hulp of begeleiding te vragen wanneer je een van deze situaties herkent.

Het is bijvoorbeeld heel leerzaam om jullie gezinssituatie in beeld te brengen door het gebruik van playmobil poppetjes. Wanneer je het systeem letterlijk voor je ziet staan geeft dit inzicht en dat zorgt voor beweging en verandering.

Ben je hier nieuwsgierig naar? Ik nodig je van harte uit om contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken.

Welke vorm van parentificatie herken(de) jij bij je kind? Wat heeft jou en je kind geholpen?
Ik stel je reactie heel erg op prijs!