De lente is officieel begonnen! 
Ik vind dit altijd een heerlijk seizoen en geniet er nu al volop van.


De winter, een tijd van kou, rust en stilte, is voorbij. In de winter zie je vooral kale bomen, dorre struiken en de natuur in de spaarstand. Mensen keren zichzelf meer naar binnen, kruipen weg onder een dekentje en pakken zich dik in om zichzelf te beschermen tegen de kou.

De lente maakt zo duidelijk dat er een nieuw begin is. Er komen weer knoppen aan de bomen, er verschijnen bloembollen boven de grond. Er huppelen lammetjes in de weilanden en er zwemmen jonge eendjes in de sloten. Het gras wordt groener en de zon wordt warmer. Dikke jassen worden uitgetrokken en op zolder gelegd. Mensen komen weer buiten, zijn vrolijker en opener. Genieten!

lente

We kunnen veel leren van de seizoenen. Zo ook tijdens en na een scheiding. Bij het meemaken van een scheiding kom je in verschillende fases, welke je zou kunnen vergelijken met de seizoenen.

  • In de zomer staat alles in bloei. Zo veel kleuren, zo veel meningen. De strijd is in volle gang, de zon schijnt fel en de discussie is verhit.
  • In de herfst wordt je gedwongen bepaalde zaken los te laten. Bladeren vallen van de bomen en de discussie wordt koeler. De herfst zorgt voor vertraging en reflectie. Wat ging goed en wat niet.
  • De winter staat voor rust en stilte. Je neemt afstand van alles. Naar binnen keren bij jezelf. Je beschermen voor de buitenwereld. Alleen maar rust.
  • De lente is weer een nieuw begin. Na de rust kom je weer op gang. Voorzichtig naar buiten treden, jezelf open stellen en laten zien. Nieuwe ervaringen. Verbindingen aangaan. Voorzichtig tot bloei komen.

Ieder seizoen is even belangrijk, allemaal hebben zij hun eigen functie. De seizoenen lopen door elkaar heen. Wellicht heb je een nieuw huis en voelt dit als nieuw begin (lente), en ondertussen zijn de langdurige conflicten met je ex-partner op zijn hevigst (zomer). Gevoelsmatig ben je je ideaalbeeld van je gezin en toekomst aan het loslaten (herfst) en vind je het heerlijk om je zo nu en dan terug te trekken (winter).

In welke fase bevind jij je momenteel? Wat herken jij uit bovengenoemde fases en wat zou je hierin nog willen aanvullen? Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart, laat het weten in een reactie – Je krijgt altijd antwoord.

Het leuke is dat de seizoenen je kunnen helpen als je problemen ervaart in jouw situatie. Experimenteer hierbij wat jouw helpt, elke situatie is weer anders!

Ben je bijvoorbeeld alleen maar aan het ruziën en discussiëren over allerlei details (zomer) en levert dit niet het gewenste resultaat op? Focus je dan meer op reflectie (herfst). Je vraagt je af wat je eigenlijk wilt, wat je echt belangrijk vindt en waar je het voor doet. Door te reflecteren en te vertragen voel je ook hoe moe je bent. Je besluit eerst meer rust en afstand te nemen (winter) en gaat een dagje weg. De rust doet je goed, je bent uitgerust en hebt weer nieuwe ideeën (lente) en besluit hulp te zoeken om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan.

Waar stagneert het bij jou?

  • Heb je te veel zomer energie; blijf je draven en rennen?
  • Heb je te veel herfst energie; heb je een angst om jezelf te laten zien en jouw mening te geven?
  • Heb je te veel winter energie; trek je jezelf terug en blijf je afwachten tot er vanzelf iets gebeurt?
  • Heb je te veel lente energie; heb je heel veel ideeën, maar komt het niet van de grond?

Bekijk welk ander seizoen je zou kunnen helpen. Test uit wat werkt in jouw situatie.

Een ding is zeker; door iets anders te doen, zal je ook een ander effect verkrijgen.

Experimenteer en leer!

Succes!

P.s. Geniet je ondertussen ook lekker van het zonnetje?
Enne.. Wil je dat meer mensen blij worden van mijn blogs? Deel dit dan op social media!