2633775692_7e40969dc3In de zomer gaan veel mensen op vakantie of er even tussenuit. Logeren bij vrienden, met de auto naar de camping of met het vliegtuig naar zonnige landen.

Kinderen van gescheiden ouders hebben vaak het ’geluk’ twee keer op vakantie te gaan; een keer met hun vader en een keer met hun moeder. Veel kinderen noemen dit op als een van de voordelen na een scheiding. Wat mij betreft lekker iets om van te genieten voor hen! Het kan soms al moeilijk genoeg zijn…

Hoe is het voor jou als je kinderen met de andere ouder op vakantie zijn? Vermaak je je alleen thuis, geniet je van de tijd en ruimte voor jezelf of voel je je gespannen, onrustig of incompleet? – Laat het weten in het reactieveld hieronder!

Ik hoop dat het je lukt om te genieten van de tijd die je voor jezelf hebt, zodat je kunt opladen en je je kinderen straks weer met hernieuwde energie thuis kunt verwelkomen!

Over vakantie en vliegtuigen gesproken…
Weet jij wat een zuurstof masker in het vliegtuig te maken heeft met scheiding?

Je weet wel… die zuurstofmaskers die uit het plafond naar beneden komen wanneer de druk in de vliegtuigcabine wegvalt. De zuurstofmaskers waarvan, voorafgaand aan de vlucht, wordt uitgelegd hoe je deze op zet.

zuurstof masker, scheiding blog

De zuurstofmaskers, die je in noodsituaties, eerst bij jezelf moet opzetten – zodat je daarna je kinderen kunt helpen.

En dat is waar het raakvlak zit met scheiding.
In noodsituaties (lees: scheiding) is het belangrijk om eerst voor jezelf te zorgen, zodat je daarna je kinderen kunt helpen.

Een scheiding is een turbulente tijd waarin je veel energie verliest. Wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt en vergeet je eigen zuurstofmasker op te zetten dan hou je het moeilijk vol.

Je loopt op je tenen, je gaat over je grenzen, je hebt het gevoel tijd en aandacht tekort te komen, je hebt weinig energie en je krijgt een steeds korter lontje. Je kan niet meer helder denken, je bent moe, voelt je opgebrand, je krijgt hoofdpijn en je wilt het liefst dagenlang in bed blijven liggen. Anderen noemen je een emotioneel wrak en jij weet niet hoe je je staande kunt houden.

Dit wil je voorkomen, voor jezelf en ook voor je kinderen. Daarom is het belangrijk om eerst en goed voor jezelf te zorgen. Zet je eigen zuurstof masker als eerste op, en zie zorgen voor jezelf als een van je prioriteiten.

Pak pen en papier en schrijf de antwoorden op de volgende vragen eens voor jezelf op.

  • Wat geeft jouw lucht?
  • Wat heb jij nodig?
  • Waar krijg jij energie van?
  • Hoe kan jij opladen?
  • Op welke manier zorg jij voor jezelf?

Gun jezelf zorg, aandacht en tijd om tot rust te komen en op te laden, hierdoor zal je je beter voelen en uiteindelijk heeft iedereen hier profijt van! Want wanneer jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor je kinderen zorgen en hen helpen wanneer het nodig is.

Het is misschien lastig om je gedrag en gewoonten hierin in een keer te veranderen. Daar weet ik alles van!
…Voor mij is het ook een uitdaging om goed voor mezelf te zorgen en hulp in te schakelen van anderen wanneer dat nodig is. Ik help graag anderen en geef graag mijn tijd, aandacht en energie aan anderen. Daarnaast zijn er altijd nog 101 dingen te doen… dus tijd om stil te zitten heb ik niet… althans, dat denk ik. 😉
Maar ik weet nu dat ik zelf leeg loop wanneer ik alleen maar geef aan anderen en geen tijd voor mezelf neem. Ik leer daarom, ook stap voor stap, steeds beter om eerst voor mezelf te zorgen. Dit houdt in dat ik mijn grenzen aangeef en tijd neem om te ontspannen. Zodat ik opgeladen ben en weer met hernieuwde energie anderen kan helpen!

Dat kan ook voor jou werken, daar ben ik van overtuigd. Denk daarom eerst aan je eigen zuurstofmasker!

Begin met een eerste stap. Welke eerste stap neem jij vandaag om beter voor jezelf te zorgen?
Schrijf dit op en belangrijker nog… ga het DOEN!

Alleen wanneer je in beweging komt gaat er iets voor je veranderen.

En mocht je zien dat je kinderen hulp nodig hebben, op een moment waarop je het zelf niet kan geven… schakel dan de hulp in van iemand anders.

Zo heeft een moeder mij eens benaderd met de woorden ’Ik zie dat mijn kinderen het moeilijk hebben, maar ik kan er op dit moment even niet voor hen zijn. Ik heb het emotioneel zwaar en daarnaast zo veel aan m’n hoofd wat ik moet regelen… Wil jij hen tijdelijk de ondersteuning bieden die zij nodig hebben en verdienen?’

Ik vind het een groot compliment waard, wanneer je hulp kunt inschakelen van anderen. Ik zie dat als een teken van kracht!
Kunnen jij en jouw kinderen ook hulp en ondersteuning gebruiken, (bijvoorbeeld in de vorm van het Stoere Stappen – 3 maanden programma), neem dan contact op en vraag de hulp die je nodig hebt.

Ken je andere gescheiden ouders voor wie deze tips en informatie interessant kan zijn? Je kunt gebruik maken van onderstaande (social media) buttons en dit artikel met hen delen. Daar ben ik je zeer dankbaar voor!